De transparante tv komt er aan, maar koop hem (nog) niet
De Chinese telefoonmaker Xiaomi werkte lange tijd aan iets bijzonders: een transparante televisie, waar je er van beide kanten doorheen kan kijken. Dat ziet er onwijs gaaf uit, maar er zijn nog een hoop redenen om zo’n futuristisch scherm niet in huis te halen.
Delen per e-mail
Wat is er, afgezien van dunner, minder randen en een nóg hogere resolutie, nog aan een televisie te veranderen? Een transparant scherm, vinden sommige elektronicabedrijven. Meerdere producenten, zoals Panasonic en LG, stoeien al jaren met transparante schermen maar dat blijft vooralsnog bij prototypes.
Xiaomi is de eerste die een dergelijk scherm daadwerkelijk commercieel op de markt brengt (vooralsnog alleen in China). In AFAS Live konden we alvast als één van de eersten een paar uur met het scherm stoeien.
Toegegeven, de transparante 55 inch Mi TV van Xiaomi is een echte eyecatcher. Er doorheen kijken terwijl de ingebouwde screensavers vissen laat zien heeft bijna iets magisch. Alsof we ineens op de brug van een ruimteschip van Star Trek zijn beland.
Het is, kortom, allemaal hartstikke sciencefiction, maar niet alles uit Star Trek is ook meteen goed. Er zijn op dit moment nog een hoop redenen waarom een tv met transparant scherm helemaal niet zo praktisch is, en je beter een ‘ouderwets’ zwart scherm kunt neerzetten. We noemen vijf dingen redenen waarom je deze nieuwe technologie misschien beter kunt overslaan:
Reden 1: Een transparante tv aan de muur is een no-go
Veel mensen willen vandaag de dag een tv aan de muur hangen, en netjes de kabels wegwerken. Dat is met een transparante televisie natuurlijk volstrekt clownesk. Waarom zou je een dergelijke televisie aan de muur willen hangen? Het hele idee is dat je er doorheen kunt kijken als een soort design statement, en er omheen kunnen lopen. Deze televisies zijn dan ook pertinent bedoeld om neer te zetten.
Reden 2: Kwestie van tijd tot een kleuter er tegenaan loopt
Een transparante tv is dus om neer te zetten maar heeft een levensgroot gevaar: hij valt niet op als hij niet aanstaat. Hij gaat letterlijk op in het interieur. Het is natuurlijk een kwestie van tijd alvorens een kleuter of een bijziende grootouder tegen je televisie van duizenden euro’s aanloopt en het ding omstoot. Een goede inboedelverzekering wordt ineens heel belangrijk.
Reden 3: Overdag valt het beeld vies tegen
Belichting van de ruimte is bij transparante tv’s een grote uitdaging. In het donker of in de avonduren oogt een transparant scherm in de regel prima maar bij daglicht valt beeld toch een beetje weg. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Reden 4: Algehele beeldkwaliteit is nog een groot vraagteken
De focus van transparante televisies ligt op het feit dat ze… doorzichtig zijn. Over de kwaliteit en levensduur van dergelijke schermen is nog niet heel veel bekend. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan beter terugvallen op bewezen technieken en dito schermen. Daarbij zit nieuwe techniek vaak vol kinderziektes die pas de 2e of 3e iteraties pas goed tot wasdom komen. Even de kat uit de boom kijken kan zeker geen kwaad.
Reden 5: Transparante tv’s zijn nog hartstikke duur
Wie zich per se wil onderscheiden en een televisie in zijn woonkamer wil hebben om mee te pronken, moet haast een tweede hypotheek nemen. Het betreft gloednieuwe techniek, en nieuwe techniek is nu eenmaal duur. De Mi TV kost al snel 6.000 tot 6.500 euro en daar komt nog een kruiwagen invoerrechten bij. Voor een derde van dat bedrag haal je een ‘normale’ high-end 4K tv in huis. Zelfs een 8K-televisie is momenteel goedkoper.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De vijf beste smartphones voor senioren
De tijd waarin je met een telefoon enkel kon bellen is voorbij, maar sommigen hebben al die technologische snufjes niet nodig. Onze techredacteur ging op zoek naar vijf gebruiksvriendelijke smartphones. -
PREMIUM
Floris is de Max Verstappen van virtuele Formule 1: ‘Ooit word ik wereldkampioen’
Op 22 maart 2018 vertelde Floris Wijers uit Soest dat hij gemiddeld vijf uur per dag trainde om in de top 20 van virtuele Formule 1-coureurs te komen. Hij hoopte met online autoracing voldoende geld te verdienen om rond te komen. -
KPN stopt hostingactiviteiten XS4ALL, actiecomité boos: ‘Dit is een stiekeme ontmanteling’
Internetprovider XS4ALL stopt per 1 oktober met de hostingactiviteiten, het huisvesten van websites. Moederbedrijf KPN heeft de eerste van duizenden klanten die het betreft daarover geïnformeerd. Volgens KPN was hosting een kleine activiteit van XS4ALL en is om die reden besloten om ermee te stoppen. -
Smartphone laadt niet op? Zo maak je de oplaadpoort het beste schoon
Het kan zomaar eens gebeuren: je steekt de oplaadkabel in je telefoon, maar hij weigert te beginnen met laden. De smartphone lijkt defect, maar in de praktijk is het vaak makkelijk op te lossen door de poort eens goed schoon te maken. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers.
-
Drie manieren om hackers buiten je telefoon en laptop te houden
‘Traditionele’ criminaliteit nam in 2020 af vergeleken met de jaren ervoor, terwijl er juist meer online criminaliteit was. Logisch ook: het is voor inbrekers extra lastig om hun werk te doen als iedereen om 21.00 uur ‘s avonds thuis moet zijn. Een goed moment dus om te kijken hoe je je kunt wapenen tegen digitale inbrekers. -
Zo kun je een trage telefoon weer sneller maken
Hoe langer je een telefoon hebt, hoe langzamer hij soms aanvoelt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je daartegen kunt doen. -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting.