Volledig scherm
© Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa

Dit zijn de populairste filmpjes van 2019 op TikTok

2019 is hét jaar van TikTok. De Chinese video-app is populairder dan ooit. Benieuwd welke filmpjes bovenaan de eindejaarslijstjes van de app staan? Dit is deel één van het overzicht, morgen volgt deel twee.

TikTok deelt de filmpjes in binnen verschillende categorieën. Waarop de volgorde in de top tien precies is gebaseerd, is niet duidelijk, maar volgens de app waren deze filmpjes het populairst:

Virale video’s

TikTok en viraal zijn termen die tegenwoordig vaak in één adem worden genoemd.

1. De onbetwiste nummer één is het filmpje waarin een paar onverlaten ‘olifantentandpasta’ proberen te maken. De opvallende poging kreeg meer dan 17 miljoen likes.

2. De tweede plaats is voor het filmpje rond een ‘bananenchirurg’ die Caleb Cutler op TikTok zette. De weergegeven incisie leidt tot een verrassing.

3. Derde in de lijst is opnieuw een incisie, ditmaal in een gevuld opzetzwembad. Het resultaat laat zich raden.

De rest van de top tien zijn maffe toestanden met: 
4. een vliegende kakkerlak
5. tienergeheimpjes
6. een dansende kat
7. een meisje dat een vies drankje test
8. een kolibrie die het zich makkelijk maakt
9. Crocs met scheercrème erin
10. iemand in een berenpak

Top tien memes

TikTok leent zich ook perfect voor memes. Iets wat meestal al viraal gaat, krijgt in de app een nieuw leven dankzij een creatief sausje.

1. #POV: een videoformat waarbij TikTok-gebruikers filmen vanuit een onverwacht perspectief. In dit geval: ‘wat mijn beauty blender ziet als ik haast heb’.

2. #VSCOgirls: een zogenoemd VSCO-meisje draagt onder meer een schelpenketting en scrunchies. Ze heeft ook altijd een metalen drinkbus bij zich. Alleen: in deze meme blijkt het VSCO-meisje een jongen.

3. #RiseandShine: de clip van Kylie Jenner die haar dochter wekte door Rise and Shine te zingen bleek ideaal meme-materiaal.

De rest van de top tien:

4. #Area51
5. 
#ImBaby
6. 
#WalkaMile
7. 
#DNAtest
8. 
#MirrorFall/Run
9. 
#Microwave Challenge
10. 
#TikTokChecks

Artiesten

En dan zijn er de artiesten. Je kan Lil Nas X niet loskoppelen van TikTok. Hij staat dan ook op nummer één. Old Time Road, dé hit van de 20-jarige muzikant, domineerde deze zomer de hitparade, maar lang daarvoor ging de ‘yee haw juice challenge’-meme al viraal op TikTok. Wie van het yee haw-sapje dronk, veranderde plots in een cowboy.

1. Lil Nas X

2. Mariah Carey

3. Lizzo

4. Stunna Girl
5. 
Blanco Brown
6. 
Y2k & Bbno$
7. 
KYLE
8. 
Luh Kel
9. 
Billie Eilish
10. 
Ashnikko

Sterren

Dan zijn er nog de niet-muzikale sterren. Will Smith is inmiddels 51 jaar, maar klopt alle jongere beroemdheden op TikTok. Hij voert de lijst aan, vóór Miley Cyrus en Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Smith is overigens niet de oudste in de top tien. Arnold Schwarzenegger op plek 7 is 72.

1. Will Smith

2. Miley Cyrus

3. Dwayne “The Rock” Johnson

4. Howie Mandel
5. Terry Crews
6Selena Gomez
7Arnold Schwarzenegger
8. Steve Harvey
9. Post Malone
10. Shawn Johnson