Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie
Wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden.
Antibiotica doden bacteriën, maar de laatste tijd zijn er steeds meer bacteriën die resistent zijn geworden voor de bestaande geneesmiddelen. Daardoor zijn ze potentieel dodelijk. Per jaar zouden meer dan een miljoen mensen overlijden als gevolg van die resistentie.
Het onderzoek van de Canadese en Amerikaanse wetenschappers spitst zich toe op een van de meest problematische bacteriën: Acinetobacter baumannii, een bacterie die wonden kan infecteren en longontsteking kan veroorzaken. Het is een van de drie bacteriën die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden omschreven als ‘superbacteriën’ en een kritieke dreiging vormen, met name in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. De bacterie kan overleven op oppervlakten.
Dokter Jonathan Stokes, van de Canadese McMaster University, omschrijft in gesprek met de BBC de bacterie als ‘publieke vijand nummer één’.
Experimenteel antibioticum ‘abaucin’
Dankzij AI kunnen artsen duizenden potentiële chemicaliën reduceren tot een handvol, die in een laboratorium werden getest. Het resultaat is een experimenteel antibioticum, beter bekend als ‘abaucin’. Er zijn nog verdere testen nodig alvorens het gebruikt kan worden als geneesmiddel. Dat is mogelijk pas tegen 2030.
Het onderzoek is opnieuw een bewijs dat kunstmatige intelligentie de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen revolutionair kan versnellen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het internationale tijdschrift Nature Chemical Biology.
Hoe verder met AI?
Intussen willen de Europese Commissie en Google met andere techbedrijven vrijwillige afspraken maken over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Die moeten voorkomen dat de baanbrekende technologie ontspoort zolang er nog aan Europese regels wordt gewerkt.
Verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton sprak de topman van Alphabet, het moederbedrijf van Google, woensdag over AI. Alphabet-baas Sundar Pichai en Breton ‘zijn overeengekomen dat we het ons niet kunnen veroorloven te wachten tot de AI-verordening van kracht wordt‘, twitterde Breton na afloop. Ze spraken af voordien ‘met AI-ontwikkelaars samen te werken om al tot een AI-pact op vrijwillige basis te komen‘.
De commissie hoopt haar voorstellen voor Europese AI-regels nog voor het eind van het jaar goedgekeurd te krijgen. Het Europees Parlement en de EU-landen moeten er nog mee instemmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
Radiostilte voorbij: sofwarebedrijf Nebu moet van rechter nu écht meer info over hack geven
Softwareleverancier Nebu uit Wormerveer moet meer informatie geven aan een van zijn opdrachtgevers, marktonderzoeker Blauw uit Rotterdam, over een datalek. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank besloten in een kort geding dat was aangespannen door Blauw. -
Betalende twitteraars kunnen tweets van 10.000 leestekens maken
Twitteraars die gebruikmaken van het betaalde Twitter Blue, dat extra functies biedt, kunnen nu tweets maken van 10.000 leestekens, maakte het platform donderdag (lokale tijd) bekend. Voorheen was de limiet van betaalde accounts 4000 leestekens. Reguliere gebruikers hebben 280 leestekens tot hun beschikking. -
PREMIUM
We sturen steeds minder sms’jes, maar krijgen er steeds meer: ‘Deze markt is mega’
W8 ff, brb (wacht even, be right back). Veel bekende afkortingen zijn gebleven, maar de klassieke sms lijkt nu echt op sterven na dood. Sinds drie jaar daalt het aantal sms’jes weer flink, blijkt uit nieuwe cijfers. Dat maakt de weg vrij voor een andere functie, die alleen maar populairder wordt. ,,Want 98 procent van de sms’jes wordt binnen drie minuten geopend.” -
PREMIUMexperts bezorgd
‘Wulpse vrouwen’ op sociale media zijn oplichters en lastig te bestrijden: dit kun je zelf doen
Een enorme hoeveelheid nepaccounts met schunnige en erotische inhoud overspoelt de sociale media. Instanties waarschuwen ouders en scholen om kinderen te beschermen tegen deze zogeheten ‘seksbots’. Blind vertrouwen op nieuwe Europese wetgeving is onverstandig, zeggen deskundigen. ,,Die internetlui zijn zó snel, zo geraffineerd. Daar komen we niet meer van af.”
-
TikTok spant rechtszaak aan tegen Montana om verbod
-
-
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”