Richard Ragland (22) verdronk bij een zwempartijtje in juni 2017. Even voordien maakten hij en zijn vrienden nog volop filmpjes
Volledig scherm
Richard Ragland (22) verdronk bij een zwempartijtje in juni 2017. Even voordien maakten hij en zijn vrienden nog volop filmpjes © WSB-TV

Duiker vindt GoPro-camera met laatste beelden van verdronken zwemmer (22)

De ouders van een verdronken Amerikaan (22) hebben twee jaar na zijn overlijden een onverwacht aandenken in handen gekregen. Een vlogger dook de GoPro-camera op die Richard Ragland droeg bij zijn fatale zwempartij. De geheugenkaart in de camera bleek nog intact.

Ragland overleed op zondag 4 juni 2017. Samen met vrienden bezocht hij toen de bekende waterval in het Foster Falls State Park in de Amerikaanse staat Tennessee. Ze maakten foto’s en filmpjes met hun selfiesticks terwijl ze een duik namen in een meertje. De sfeer was opperbest. Niet veel later kwam de zwemmer door een onduidelijke oorzaak in de problemen. Vrienden probeerden Ragland in veiligheid te brengen, maar tevergeefs.

De toegesnelde hulpdiensten konden enkel zijn overlijden vaststellen. De GoPro-camera die Ragland droeg, leek voorgoed verdwenen. Rich Aloha, een vloggende duiker die zich op YouTube schattenjager noemt, dook onlangs in het meertje en trof de GoPro op de bodem aan. De camera bleek het nog te doen en ook de SD-kaart binnenin werkte nog.

Hij scrolde thuis door de beelden en vond aan de hand van de datum online nieuwsartikelen over het verdrinkingsincident. ,,Oh my God, dit moet de camera van die kerel zijn!” verklaarde de vlogger tegenover lokale media en later techsite Gizmodo.

Helemaal Richard

Na veel zoeken op internet kon de vlogger de nabestaanden van Ragland opsporen in de aangrenzende staat Georgia. Rich Aloha zocht hen thuis op en overhandigde de GoPro-camera en de SD-kaart. Raglands rouwende moeder Robin was erg geroerd door het onverwachte aandenken. ,,Wat we tot nu toe hebben gezien, is helemaal Richard’’, zei ze tegen lokale media. ,,Mijn zoon leefde het leven ten volle. Ik koester de beelden waarop hij vol energie en vol liefde te zien is.”

Robin en Raglands stiefvader hebben nog niet alle beelden bekeken. De twee zitten nog steeds met veel vragen over de verdrinking. Wanneer ze er emotioneel klaar voor zijn, willen ze de rest van de beelden bekijken.