Een smartphoneverzekering: handig of overbodig?
Bij het kopen van een smartphone wordt vaak gevraagd of je ook direct een verzekering wil afsluiten. Of dat een verstandige keus is, hangt van meerdere omstandigheden af. In dit artikel leggen we uit wanneer het (niet) verstandig is om een telefoonverzekering af te sluiten.
Vroeger viel telefoonschade vaak onder de inboedelverzekering, maar die tijd is voorbij. ,,Verzekeraars zijn de laatste jaren veel strenger geworden met de vergoedingsvoorwaarden voor val- en stootschade aan mobiele telefoons”, zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.
Dit komt omdat telefoonschade erg vaak wordt verhaald bij verzekeraars. Sterker nog: het zijn de meest geclaimde producten. Dit kost verzekeraars veel geld en daarom is de dekking bij veel inboedelverzekeringen aangescherpt. Ypma: ,,Wel bieden sommige verzekeraars een allriskdekking aan, waarmee telefoonschade misschien wordt vergoed.”
Bij zo’n uitgebreide dekking komen vaak aanvullende voorwaarden om de hoek kijken, zoals een eigen risico. Dit betekent dat je een deel van de reparatiekosten zelf moet betalen. Bovendien kunnen verzekeraars ervoor kiezen om schade alleen te vergoeden wanneer je het toestel laat herstellen bij een gecontracteerde reparateur.
Aanvullende dekking van inboedelverzekering
Kortom: schade aan smartphones valt misschien buiten de inboedelverzekering, zelfs als je allrisk verzekerd bent. Sommige aanbieders hebben dan ook een aparte module voor mobiele elektronica, zoals smartphones en tablets. De voorwaarden van zulke pakketten verschillen onderling flink, dus lees de polisvoorwaarden goed door.
,,Als je inboedelverzekering met aanvullende dekking wél telefoonschade vergoedt, gaat het meestal alleen om schade die is ontstaan doordat je telefoon is gevallen”, zegt Ypma. Wil je een uitgebreidere dekking, bijvoorbeeld met een vergoeding voor waterschade en/of kortsluiting? Dan is een telefoonverzekering een optie. Zo is het toestel voor praktisch iedere denkbare schade verzekerd.
Zekerheid, voor een prijs
Maar daar staat dan wel een prijskaartje tegenover. Afhankelijk van de aanschafwaarde, kost een losse smartphoneverzekering ongeveer tussen de zes en twintig euro per maand. In de meeste gevallen is het toestel dan verzekerd voor val-, stoot-, water- en schade veroorzaakt door anderen. Wil je ook dekking tegen diefstal en verlies? Dat kost meestal extra.
Ook smartphoneverzekeringen hebben meestal een eigen risico. Het eerste gedeelte van de reparatiekosten moet je dan uit eigen zak betalen. De hoogte van het eigen risico hangt af van de aanschafwaarde van het toestel. Kleine reparaties moet je dus misschien alsnog zelf betalen.
Verder is het goed om te weten dat ook veel telefoonverzekeringen met dagwaardes werken. Alleen wanneer de telefoon spiksplinternieuw is, krijg je het hele aankoopbedrag terug. Het verschilt per verzekeraar hoe snel de waarde van een smartphone wordt afgeschreven.
Alleen bij zichtbare schade
Tot slot: lees de kleine lettertjes. Sommige verzekeraars keren alleen bij diefstal uit wanneer er zichtbare (braak)schade is, bijvoorbeeld omdat er een (auto)ruitje is ingetikt.
Wordt het toestel uit een jaszak gegrist, dan kom je misschien niet in aanmerking voor een vergoeding. Ypma: “Verzekeraars willen controleren of er geen opzet in het spel is, maar hoe bewijs je bijvoorbeeld dat je de telefoon écht vergeten bent in een café?”
Reisverzekering kent vaak een maximum
En de reisverzekering dan? “Een smartphone valt onder de bagagedekking van je reisverzekering”, legt Ypma uit. Net als bij inboedel- en smartphoneverzekeringen zijn er wel flinke verschillen tussen polisvoorwaarden.
Zo keren sommige reisverzekeringen helemaal geen vergoeding voor kapotte, verloren en/of gestolen telefoons uit, terwijl andere partijen met een maximale vergoeding (van bijvoorbeeld 350 euro) werken.
Wanneer je een relatief prijzige telefoon hebt is de vergoeding dus niet per se voldoende om een nieuwe te kopen. Net als de andere verzekeringen hebben ook reisverzekeringen vaak een eigen risico.
Het blijft een gevoelskwestie
Samenvattend hangt het vooral van jezelf af of een smartphoneverzekering nodig is. Wie haar of zijn telefoon regelmatig lelijk laat vallen en risico’s het liefst zoveel mogelijk afdekt, kan zo’n verzekering overwegen. Mogelijk kun je het toestel ook (gedeeltelijk) via een extra module of allriskdekking binnen de inboedelverzekering verzekeren.
Laat je bij aanschaf van een smartphone niet onder druk zetten om direct een verzekering af te sluiten. Dit kan ook later nog
“Het gaat uiteindelijk vooral om gevoel”, concludeert Ypma. “Stel je telefoon wordt nu gestolen, kan je dan even een oud exemplaar gebruiken, of wil je zo snel mogelijk een nieuwe?”
Vrijwel altijd zelf iets betalen
Houd er wel rekening mee dat een telefoonverzekering flink in de papieren kan lopen en je vrijwel altijd een gedeelte zelf moet betalen vanwege het eigen risico. ,,Ga er niet zomaar vanuit dat alles goed geregeld is bij een smartphoneverzekering”, zegt Ypma. Er zitten grote verschillen tussen de dekkingsvoorwaarden van verzekeringen, dus let op de kleine lettertjes.
Tot slot: laat je bij aanschaf van een smartphone niet onder druk zetten om direct een verzekering af te sluiten. Dit kan ook later nog, nadat je alle opties op een rij hebt gezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Je (nieuwe) huis inrichten met een smartphone: zo doe je dat
Is het tijd voor een nieuwe inrichting, of ga je verhuizen? Leuk! Met deze smartphone-apps kun je kamers opmeten, meubels ‘passen’ en alvast kijken hoe dat kleurtje verf op de muur staat. -
Elon Musk niet aansprakelijk voor verliezen na tweets over Tesla
Elon Musk heeft investeerders niet misleid toen hij in 2018 op Twitter meldde dat hij van plan was zijn autobedrijf Tesla van de beurs te halen. Dat heeft de jury vrijdag bepaald in de zaak die beleggers tegen hem hadden aangespannen. -
De handigste apps om je goede voornemens bij te houden
-
Twitter maakt toegang voor externe ontwikkelaars betaald
Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf in een tweet. -
De beste smartphones van rond de 500 euro
Voor een nieuwe smartphone kun je dik duizend euro betalen, maar voor een paar honderd euro heb je ook een uitstekend apparaat. We zetten de beste middenklassers van het moment op een rij.
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
-
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.