Volledig scherm
Een 'Gigantamax' Pikachu, een nieuwe toevoeging aan Pokémon. © Gamefreak

Eindelijk weer nieuwe Pokémon-games, maar fans zijn boos

De achtste generatie Pokémonspellen is vandaag uitgekomen voor de Nintendo Switch. Pokémon Sword & Shield introduceert een nieuwe wereld en een verse generatie pokémon om te vangen. 

De nieuwe spelwereld is gebaseerd op Engeland. Verwacht dus veel glooiende heuvels, gotische bouwwerken en pittoreske dorpjes. Ook nieuw in Pokémon Sword & Shield is dat sommige wezens kunnen transformeren tot ‘Dynamax’ en ‘Gigantamax’, waardoor zij extra speciale krachten krijgen. Als kersverse trainer is het, zoals we inmiddels gewend zijn, jouw taak om op te klimmen van no name tot pokémon-master.

Boze fans

Niet iedereen is even blij met de nieuwe delen. Echte fans klagen namelijk over het kleine aantal pokémon dat in de nieuwe spellen is opgenomen. Ruim de helft van de pokédex (de database van alle pokémon in het spel) is niet meegenomen. Van de ruim 800 pocket monsters zijn er ‘maar’ 400 daadwerkelijk te vangen. Boze fans verzamelen zich op Twitter met de hashtag #gamefreaklied, omdat ontwikkelaar Gamefreak gelogen zou hebben over de reden voor het niet meenemen van een deel van de pokémon. De studio gaf aan voor ieder wezen nieuwe animaties te hebben gebouwd en dat het daarom niet mogelijk was om alle pokémons in het spel te stoppen. Een lek van een vroege versie van de game wees echter uit dat Gamefreak een groot deel van de monsters had hergebruikt uit vorige games. Andere gebruikers spreken dit tegen en zeggen dat de woorden van de ontwikkelaar verdraaid worden. 

De inmiddels meer dan twintig jaar oude lijfspreuk van menig pokémon-trainer, Gotta Catch ‘Em All, gaat voor Pokémon Sword & Shield in ieder geval dus niet helemaal meer op.

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.