Volledig scherm
PREMIUM
© Bloomberg via Getty Images

Facebook blijft bouwen: de vraag is, hoe lang nog?

Exclusieve rondleidingTerwijl er een felle privacyoorlog woedt en miljardenboetes dreigen, blijft de sfeer binnen de muren van de Facebook-campus in Californië amazing, terrific en wonderful. Journalisten van over de hele wereld werden daar deze week getrakteerd op een gelikte PR-show. ,,Niet die whiteboards fotograferen aub!”

Menlo Park verandert gestaag in Facebook Park. Het kleine stadje vlakbij San Francisco aan de Amerikaanse westkust telt straks meer Facebookmedewerkers (nu dik 30.000) dan bewoners. De spectaculaire groei van het sociale mediabedrijf is hier in het hart van Silicon Valley niet te missen: Zuckerbergs campusgebouwen vullen de horizon, hijskranen en karkassen rondom tonen contouren van een nog immer groeiend miljardenimperium. ,,Ze blijven bouwen”, zegt een beveiliger.

Al is de vraag: hoe lang nog? Facebook wordt geplaagd door schandalen en slechte PR: over privacyschendingen, ongebreidelde marktmacht en datadrift. Nieuwe week, nieuwe rel, lijkt het wel. Politici en toezichthouders willen ingrijpen, ze overwegen strengere wetten, een eerste Amerikaanse miljardenschikking is in de maak.

  1. Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Het is een Amerikaanse versie van Project X, maar dan in duizendvoud. Al 1,7 miljoen mensen hebben via Facebook aangegeven op te dagen als op 20 september het ultrageheime Area 51 - de plek in Nevada die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor haar testen - wordt bestormd. En nog eens 1,3 miljoen mensen komen misschien, om nu eindelijk eens ‘die buitenaardse wezens te zien’ die daar verborgen worden gehouden. Budweiser sponsort het bier, maar de Amerikaanse luchtmacht is niet blij.