Facebook heeft grote plannen: ‘metaversum’ moet alleen al in Europa 10.000 banen opleveren
Facebook heeft grote plannen voor de toekomst. De ontwikkeling van een ‘metaversum’ moet alleen al in Europa tienduizend banen opleveren. Critici vrezen een afleidingsmanoeuvre.
Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, heeft het over ‘een groot onderwerp’ en ‘het volgende hoofdstuk van ons bedrijf’. Anderen karakteriseren het als de toekomst van het internet. In een interview met techblog The Verge legt Zuckerberg het concept van het ‘metaversum’ als volgt uit: ,,Je kunt het zien als de opvolger van het mobiele internet. In plaats van te kijken naar content zit je er midden in.”
De naam metaversum (‘metaverse’ in het Engels) is ontleend aan het boek Snow Crash van sciencefictionschrijver Neal Stephenson. Het is een samenstelling van meta en universum, vrij vertaald: iets dat alles omvat. In de visie van Facebook moet het een combinatie worden van de fysieke en de virtuele wereld, die toegankelijk is terwijl je online bent. ,,Het kan nieuwe creatieve, sociale en economische mogelijkheden bieden”, aldus Zuckerberg.
Avatar
Dat klinkt vaag, maar dat komt doordat het hele concept nog heel vaag is. Het meest concreet is nog dat je via een ‘avatar’ (een poppetje van jezelf) naar je werk kunt, mee kunt doen aan vergaderingen, concerten kunt bezoeken, naar de bioscoop kunt gaan, kunt winkelen en kleren aan kunt passen en natuurlijk ook gewoon kunt gamen. Belangrijk is dat je moeiteloos van de ene omgeving naar de andere kunt overstappen. Daarbij moet je dan een soort bril opzetten, zoals die nu al gebruikt wordt in bijvoorbeeld virtual reality-spellen. Facebook is al bezig met de verdere ontwikkeling van deze Oculus-bril.
Volgens Zuckerberg moet zijn metaversum toegankelijk worden via alle verschillende soorten platforms: virtual reality, augmented reality (bijvoorbeeld een normale bril waarop tekst wordt geprojecteerd), de pc, mobiele apparaten en spelcomputers. En, zo benadrukt hij: het metaversum wordt niet ontwikkeld of gecontroleerd door één enkel bedrijf. Zoals Facebook, bijvoorbeeld.
Aandacht afleiden
Critici zien deze formulering, en ook het moment van de bekendmaking, als een manier om de aandacht af te leiden van de storm waarin Facebook al een tijdje verkeert. De invloed van het bedrijf op onder meer de Amerikaanse verkiezingen (door het niet hard genoeg aanpakken van nepnieuws) is inmiddels een bekend verhaal. Deze maand nog verklaarde een klokkenluider, ex-werkneemster Frances Haugen, dat het bedrijf de eigen groei veel belangrijker vindt dan het welzijn van de gebruikers van platforms als Facebook en Instagram.
De technologie die nodig is voor het metaversum is overigens nog lang niet klaar. Zuckerberg schat dat het zeker tien tot vijftien jaar duurt voordat we er echt iets mee kunnen. Wat hem betreft zijn er alleen al in Europa zo’n tienduizend banen te vergeven voor de ontwikkeling ervan. Dat zijn dan met name ‘zeer gespecialiseerde technici’. Investeerders zouden staan te dringen. Niet zozeer omdat ze precies weten wat er gaat komen, maar wel uit angst om het volgende grote project van Mark Zuckerberg te missen.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Elf tips om minder te betalen aan streamingdiensten
Elke maand maak je – ongemerkt of niet – een hoop geld over aan allerlei streamingdiensten. Geld dat je ook in je zak had kunnen houden als je deze elf tips volgt. -
PREMIUMCOLUMN
De tijd dat techbedrijven kunnen doen wat ze willen moet voorbij zijn
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Xbox- en PlayStation-controllers moeten gamers met beperking helpen: ‘Er zijn zoveel beperkingen’
Gamen als je een hand mist of je arm niet goed kan bewegen, dat was lang geen vanzelfsprekendheid. Gelukkig hebben gamebedrijven steeds meer aandacht voor deze groep. Xbox had al een speciale controller, nu komt PlayStation ook met eigen hardware. Maar wat zijn de verschillen, en wat heb je nodig?
-
met Video
Hoe 3D-printers en lasers oude meesterwerken weer terugbrengen
Eeuwenoude schilderijen die verloren leken, zijn dankzij geavanceerde scanners en 3D-printers weer terug te halen. Zo wisten onderzoekers zelfs een mogelijke Rembrandt te restaureren. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Apple onthult nieuwe MacBook Pro met dunne randen en meer poorten
Apple heeft een nieuwe versie van de MacBook Pro gepresenteerd. De laptop heeft dunnere schermranden, een snellere Apple-chip en meer poorten aan de zijkanten.