Getest: dit zijn de beste laptops voor ieder type student
Nu de schoolpoorten bijna weer opengaan, is het voor heel wat middelbare scholieren en eerstejaarsstudenten tijd voor een nieuwe laptop. We nemen drie producten uit het ruime aanbod onder de loep, gericht op drie soorten studenten.
Basismodel: Acer Swift 3
De minst veeleisende studenten, die voldoende hebben aan kantoorsoftware als Word, een e-maildienst, wat surfen en misschien een streepje Netflix, komen er wel met een letterlijk en figuurlijk vederlichte laptop als de Acer Swift 3. We kozen hier een versie uit 2019 om de prijs onder de 600 euro te halen, want nieuwere edities van deze laptoplijn gaan flink richting de duizend.
Die twee jaar verschil is prima, maar ouder dan dat moet je het echt niet gaan zoeken. Het idee is namelijk dat het toestel drie tot vijf jaar blijft meegaan, en zelfs al gebruik je je laptop enkel voor de lichtste taken, treedt er slijtage op. Maar gezien zijn bescheiden prijs heb je heel wat waar voor je geld met dit toestel. Het draait niet op een Intel-chip maar op een Ryzen 5 van concurrent AMD, maar dat zou niemand mogen afschrikken. De strijd tussen Intel en AMD is een Coca-Cola-/Pepsi-verhaal: in de meeste benchmarks zijn ze aan elkaar gewaagd, er is geen gapende kwaliteitskloof tussen de twee.
Verder heeft dit model 8 gigabyte aan werkgeheugen, wat zo’n beetje het minimum is geworden vandaag. Maar je kiest dan ook voor dit type toestel omdat je het uitgesproken niét nodig hebt om erop te gamen (hoewel een spelletje ‘Fortnite’, 'Valheim’ en dergelijke er wellicht wel op draaien). Videostreamen kan wel met enig kijkcomfort, want hij heeft een Full HD-scherm.
Qua schermdiagonaal is het een 14 inch-laptop (35,56 cm), net een duim kleiner dan de nog steeds als standaard geldende 15” (38,1 cm). Het is een beetje wennen in het begin, maar eigenlijk is dat een prima formaat voor studiegebruik. Alles wat je qua aansluitingen verwacht zit er ook op, met onder meer USB- en HDMI-poorten. Wel is er geen SD-kaartlezer, wat heel wat gebruikers nog altijd verwachten van een Windowslaptop.
Voor creatievelingen: Apple MacBook Pro 16”
Je kiest een creatieve richting, en moet dus video’s en foto’s kunnen bewerken? Dan kijk je wellicht meteen – en zeer terecht – naar een Mac. Alleen is de keuze voor een student nogal beperkt bij Apple: de enige min of meer betaalbare laptop uit het aanbod van deze Amerikaanse love brand, de 13-inch-grote MacBook Air (1.130 euro), is niets voor iemand die audiovisuele digitale skills wilt leren. Wat dat betreft ben je meer met de 16 inch-versie (40,64 cm) van de MacBook Pro: die geeft een breder canvas om je foto’s, video’s of andere visuele media op te bewerken. Alleen betaal je daar natuurlijk een flinke meerprijs voor.
In ruil krijg je evenwel niet alleen een groter en mooier scherm. Onder meer een prettig wegtikkend toetsenbord, een goede koeling en een flinke accuduur (hij zou het meer dan twaalf uur moeten volhouden) zijn enkele bijkomende redenen om dit toestel in huis te halen.
Gamingbeest: Asus ROG Strix G15
Als je een laptop zoekt waarop je kunt gamen, kunnen de prijzen natuurlijk meteen héél gek gaan. Er is een hele groep van inmiddels gevestigde gamingpc-merken – Alienware (Dell), Omen (HP), Predator (Acer), Legion (Lenovo) enzovoort – die toestellen in meerdere maten en gewichten uitbrengen, maar Asus heeft naar ons aanvoelen het meest gevarieerde aanbod daarin. Onder zijn ROG-submerk (Republic Of Gamers) verkoopt de Taiwanese fabrikant net als de andere merken toestellen die enkele duizendjes kosten. Maar ook bijvoorbeeld de 15,6 inch-grote (39,62 cm) ROG Strix G15, die voor minder dan 1.000 euro in de winkel ligt.
Wat valt er te gamen voor die prijs, wetende dat er beesten in de handel zijn die een twee- of drievoud daarvan kosten? Het grote verschil zit hem natuurlijk in de rekenkracht. Dit model draait op een Ryzen 7-processor van AMD (vergelijkbaar met een i7 van Intel dus), maar de videokaart – een GeForce GTX 1650 – behoort niet meer tot de allerkrachtigste, en was op moment van lancering in 2019 al een instapmodel. Hij knalt echter nog vlot alle grote games die momenteel op de markt zijn (we deden een sneltest met de specificaties van het al verschenen ‘Resident Evil Village' en het toekomstige 'Far Cry 6'). Dus als je niet té veel studiejaren denkt aan elkaar te rijgen, trek je het nog wel tot je je diploma hebt gehaald.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe veilig is TikTok voor onze kinderen? ‘Ontworpen om ze dom te houden’
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Dit is de beste Chromebook voor op school
Op steeds meer scholen worden Chromebooks ingezet. Zo gek is dat niet: de Google-laptops zijn goedkoop en makkelijk in gebruik, zonder dat ze snel langzaam worden door allerlei gekke software. Wat is de beste van dit moment? We zochten het samen met de redactie van Tweakers uit. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Dit zijn de handigste apps voor studenten
Van buitenaf lijkt het studentenleven ontspannen, maar dat is natuurlijk niet het geval. Je bent constant bezig met opdrachten, testen, roosters, cijfers enzovoort. Om orde in die chaos te scheppen gebruik je onderstaande apps.
-
Musk ziet Twitter verder leeglopen: belangrijke bestuurder neemt ineens ontslag
-
-
-
PREMIUM
Ten onrechte bestempeld als wanbetaler: ‘Ik word afgerekend op iemand die ik niet ken’
Een telefoonabonnement of energiecontract? Nee, niet voor u. U bent wanbetaler, aldus de computer van de verkoper, terwijl u nog nooit een betaling heeft gemist. Het kan iedereen overkomen, blijkt uit onderzoek van deze site. We spraken experts én slachtoffers: ,,Ik word afgerekend op iemand die ik niet ken. Een man, met andere initialen en een andere geboorteplaats.” -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.