Volledig scherm
Google zou volgens Brussel zijn machtspositie misbruiken. © EPA

Google riskeert miljardenboete vanwege monopoliepositie

Techbedrijf Google staat een Europese miljardenboete te wachten vanwege misbruik van zijn dominante machtspositie. Dat meldt The Wall Street Journal. De Europese Commissie spreekt zich volgens de krant volgende week uit over de hoogte van de boete.

Google zou telefoonfabrikanten dwingen om Google-apps te installeren als ze het ook door Google gemaakte besturingssysteem met hun telefoons meeleveren. Volgens de krant zal Brussel het techbedrijf ook sommeren aanpassingen door te voeren bij zijn Android-diensten.

Een Europese boete kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van Alphabet. Dat zou ongeveer 9,3 miljard euro zijn. Doorgaans vallen de geldstraffen vanuit Brussel lager uit. Verhalen over een flinke geldstraf voor Alphabet doen al langer de ronde.

Concurrentie

Een woordvoerder van Google weigerde commentaar te geven aan de Amerikaanse krant. In het verleden ontkende het bedrijf de beschuldigingen. Google stelt dat telefoonmakers veel concurrerende diensten installeren en dat Android de concurrentie op de smartphonemarkt heeft vergroot, waardoor de prijzen lager zijn geworden.