Hackers klaar met ‘narcistische, rijke gozer’ Elon Musk: ‘We komen achter je aan’
In een video die zaterdag op YouTube werd geplaatst, wordt fel van leer getrokken tegen Tesla-baas Elon Musk en zijn bitcoin-tweets. Volgens de afzender(s) - die zich voordoen als leden van de hackersgroep Anonymous, maar dat wordt door velen in twijfel getrokken - manipuleert de Zuid-Afrikaanse ceo de koersen van cryptomunten, waardoor hij ‘levens verwoest’. Ze laten Musk weten dat zijn spel nu over is: ,,Je hebt je gelijke gevonden. We komen achter je aan.”
De video doet voorkomen alsof het hackerscollectief Anonymous de afzender van de stevige boodschap is. Volgens de hackers heeft Musk lange tijd mooi weer kunnen spelen met elektrische auto’s en reizen naar de maan, maar is de baas van Tesla in werkelijkheid een ‘narcistische, rijke gozer die wanhopig op zoek is naar aandacht’. Zijn drang om de wereld te redden zou meer gebaseerd zijn op ‘superioriteitsgevoelens en het verlossercomplex’ dan daadwerkelijke bekommering om de mensheid.
Zo wijst de videoboodschao erop dat Musk geen enkel bezwaar heeft tegen het installeren van dictatoriale regimes in de landen waar de grondstoffen worden gedolven die zijn bedrijven nodig hebben, en waar kinderen worden uitgebuit.
Musk wordt ook beschuldigd van het manipuleren van de toch al instabiele koersen van cryptomunten, waar hij zich mee verrijkt ten koste van anderen. Door positieve of negatieve berichten te schrijven over bepaalde cryptomunten beïnvloedt hij zijn volgers en andere handelaren op de markt die en masse een bepaalde cryptomunt juist kopen of van de hand doen, waardoor de koersen enorm schommelen.
Een Tesla-auto voor een paar bitcoin
Zo was Musk lange tijd fel voorstander van cryptomunten, omdat hij steeds minder vertrouwen in de Amerikaanse dollar had. In februari kondigde hij aan dat Tesla 1,5 miljard Amerikaanse dollars (1,23 miljard euro) had omgewisseld voor bitcoin en beloofde dat klanten er binnenkort zelfs auto’s van zijn bedrijf mee konden kopen.
Sinds vorige maand lijkt de liefde bekoeld. Tesla kondigde in mei aan dat het toch geen bitcoins accepteert omdat Musk vindt dat het genereren van de munten (‘minen’ in jargon) veel stroom kost en daardoor slecht is voor het milieu. Na de aankondigingen doken zowel de koers van Tesla als de bitcoin in de min.
Dat bitcoins genereren allesbehalve milieuvriendelijk is, was al jaren bekend. Daarom twijfelen velen of Musks argument wel oprecht was. De hackers van Anonymous stellen dat Tesla wel afstand moest doen van bitcoin omdat het anders geen overheidssubsidies meer zou ontvangen. Het collectief meent dat Tesla daar veel meer geld aan verdient dan aan de verkoop van auto's, maar levert in de video geen bewijs voor die claim.
Naar de maan
Musk steunde ook een andere cryptomunt, de ‘dogecoin'. Ooit opgezet als parodie op cryptomunten, raakte ook deze munt in zwang, mede dankzij Musks promotie. In 2021 steeg de munt maar liefst 5.000 procent in waarde. Musk noemde de dogecoin ‘de cryptomunt van het volk’ en beloofde zelfs een fysieke dogecoin op de maan te begraven. Maar recentelijk noemde hij diezelfde munt plots ‘een zwendel’, waardoor de koers tijdelijk instortte.
En ook de bitcoin verloor vrijdag opnieuw aan waarde na een paar cryptische tweets van Elon Musk. De Tesla-topman twitterde ‘#Bitcoin’, met daarnaast een emoji van een gebroken hart. Nog geen twee uur later tweette Musk opnieuw, dit keer met een ‘ik mis je’-meme. Het leverde furieuze reacties op van gebruikers die Musk smeekten om te stoppen met het beïnvloeden van de koersen.
Want wat voor Musk soms een spel lijkt, is regelmatig een ware achtbaan van emoties voor (kleine) investeerders en ‘heeft levens verwoest’, aldus afzender(s) van de YouTube-video. Dat hij geen enkel berouw zou hebben van zijn daden, zou komen door zijn bevoorrechte positie als zoon van een Zuid-Afrikaanse eigenaar van een diamantmijn die zijn fortuin vergaarde tijdens het apartheidsregime.
Wat de personen achter de video precies tegen Musk wil ondernemen blijkt niet uit de video, die wordt afgesloten met een cryptische boodschap: ,,We zijn Anonymous. We zijn een legioen. We komen achter je aan”. Hoewel de boodschap dus ook weer door Anonymous wordt afgesloten, vragen velen zich inmiddels af of het hackerscollectief daadwerkelijk achter de video zit. Zo werd de video gepubliceerd op een Annonymous YouTube-kanaal met slechts 163.000 volgers. Het account heeft sinds zijn oprichting in december 2015 slechts drie video's gepubliceerd. Het officiële Anonymous-account (actief sinds 24 januari 2021) heeft 3,51 miljoen volgers en heeft geen enkele verwijzing naar de video gepubliceerd.
Praat mee!
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier onze populaire nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Zo stop je pop-ups in Chrome, Safari, Edge en Firefox
Pop-up hier, melding daar. Soms zijn ze handig, maar nog vaker leiden ze je af. De oplossing: blokkeer ze voor veel sites, zodat ze alleen opduiken als je ze echt nodig hebt. Zo stop je pop-ups in de meest gebruikte browsers Chrome, Safari, Edge en Firefox. -
Getest: Dit is de beste alles-in-1 zwart-witprinter
Wat is de beste alles-in-1 zwart-witprinter? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Waarom zou je afwillen van big tech, en hoe doe je dat?
Bedrijven als Google verzamelen data en gebruiken die in hun verdienmodel. Daardoor weten die bedrijven veel over je - voor veel mensen een onprettig gevoel. En zo zijn er wel meer bezwaren tegen big tech, een geuzennaam om de allergrootste technologiebedrijven mee aan te duiden. Arnoud Wokke van Tweakers zet zijn tips voor een big tech-vrij leven op een rij.
-
PREMIUM
Het tweede wielerleven van Tom Dumoulin: start in Zwitserland, goud in Tokio het grote doel
Tom Dumoulin (30) is vandaag weer écht wielrenner. Traditioneel is de Ronde van Zwitserland de ultieme voorbereiding op de Tour de France, maar Dumoulin gebruikt de rittenkoers juist in aanloop naar het grote doel sinds zijn comeback. 28 juli, de olympische tijdrit. ‘Zwitserland’ is daarbij nodig, maar niet maatgevend. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Deze gegevens verzamelt jouw telefoon over waar je bent
‘Wil je je locatiegegevens delen?’ Maak je regelmatig gebruik van een smartphone, dan zul je die vraag weleens gezien hebben. Maar wat weet je telefoon eigenlijk over waar je bent, en hoe kun je er voor zorgen dat er zo min mogelijk van jouw informatie gebruikt wordt?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer