Het is ‘Ruim-je-bureau-op’-dag: zo maak je een toetsenbord veilig schoon
Het is vandaag Ruim-je-bureau-op-dag. Je bureau schoonmaken is één ding, maar hoe reinig je een toetsenbord zonder dat je kortsluiting veroorzaakt? Met onderstaande tips maak je jouw toetsenbord weer brandschoon.
Een opgeruimd huis betekent een opgeruimde geest en dat zit hem vaak in grote maar ook in kleine dingen. Een opgeruimd bureau maakt je productiever en zorgt er tevens voor dat je gezonder in het leven staat. Overigens zou een rommelig bureau de creativiteit van werknemers bevorderen, maar een schoon, opgeruimde werkplek heeft nog altijd meer voordelen. En zeg nou zelf, een toetsenbord waar (neus)haren en stukjes kroket van de lunch van eergisteren in rond dwarrelen, dat moet je toch eigenlijk niet willen…
Schudden en kloppen
De eerste handeling die je kunt doen is vrij simpel maar doeltreffend. Pak je toetsenbord, draai hem om en schud voorzichtig heen en weer. Doe dit bij voorkeur boven de wasbak, de prullenbak of leg een flink stuk keukenrol op je bureau of tafel. Niet schrikken, want dit kan een behoorlijke ‘buit’ aan viezigheid opleveren.
Werk je met een laptop, zet de deze dan eerst volledig uit, verwijder het oplaadsnoer en herhaal bovenstaand procedé. In beide gevallen is kloppen op de achterkant aan te raden om de meer hardnekkige stof-en vuildeeltjes los te schudden.
Een vochtig doekje en/of een spray
De toetsen zelf kunnen vaak wel een wasbeurtje gebruiken, maar hier is voorzichtigheid geboden. Het is belangrijk om altijd een microvezeldoekje te gebruiken of een speciaal daarvoor gefabriceerd vochtig doekje. Ga niet met een theedoek en een scheut water aan de gang; een klein beetje vocht is vaak al genoeg om de klus te klaren.
Druk ook niet te hard langs en op de toetsen. Desgewenst kun je speciale desinfectiesprays gebruiken om je toetsenbord te reinigen. Lees van tevoren wel even een aantal gebruikersrecensies om er zeker van te zijn dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
In alle gevallen geldt: zorg dat er onder geen beding druppels water of vloeistof achterblijven. Die kunnen in het binnenwerk van je laptop of toetsenbord terecht komen en flinke schade berokkenen. Mocht er toch vocht blijven hangen, leg het toetsenbord dan te drogen totdat je zeker weet dat er niks meer overblijft.
Perslucht, stofzuigen en toetsen verwijderen
Wanneer je het nog grondiger wil aanpakken schaf je een spuitbus met perslucht aan. Deze zijn hier speciaal voor in het leven geroepen en zo blaas je eenvoudig de kleinere vuildeeltjes weg. Daarnaast zijn er aparte toetsenbordstofzuigertjes en kopstukken voor reguliere stofzuigers. Bij die laatste optie dien je rustig te werk te gaan, aangezien het harde plastic van een kopstuk de toetsen kan beschadigen.
Ben je een beetje handig en durf je het aan, dan zou je bij een los toetsenbord ook de toetsen één voor één kunnen verwijderen om ze vervolgens individueel te reinigen. Bij het toetsenbord van een laptop raden we dit ten zeerste af. Bovendien lukt dit eigenlijk alleen bij mechanische toetsenborden.
Alternatieve schoonmaaktips
Met huis- tuin- en keukenmiddelen kun je ook een eind komen. Losse borsteltjes kunnen veel vuil verwijderen, een losse tandenborstel bijvoorbeeld, maar ook wattenstaafjes die je heel licht bevochtigt of tandenstokers die je omwikkelt met een microvezeldoekje. Zolang je alles maar met beleid doet.
Bonustip – houd werk en lunch gescheiden
Terugkomend op het begin van dit artikel: lunch voortaan gewoon niet achter je pc of laptop. Het is niet voor niets dat de middagpauze in de regel in een kantine of aan de keukentafel plaatsvindt. Daar is een reden voor. Pak je ontspanning, ook als je thuiswerkt, en werk niet de hele dag aan een stuk door. Dat is beter voor je work-life balance en je houdt het toetsenbord ook nog eens langer lekker schoon en fris.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Review
De nieuwste Macs zijn niet zo revolutionair als in 2020
De nieuwste Mac Mini en MacBook Pro zijn eigenlijk maar saai: qua ontwerp en functies zijn ze goed als identiek aan hun voorgangers, met aan de binnenkant vooral krachtigere hardware. Toch zijn het de beste die je nu in hun klasse kunt halen. -
Een smartphoneverzekering: handig of overbodig?
Bij het kopen van een smartphone wordt vaak gevraagd of je ook direct een verzekering wil afsluiten. Of dat een verstandige keus is, hangt van meerdere omstandigheden af. In dit artikel leggen we uit wanneer het (niet) verstandig is om een telefoonverzekering af te sluiten. -
PREMIUM
Van een zuigpoes tot een tattooprinter: dit zijn de gekste en beste nieuwigheden op techbeurs CES
In Las Vegas wordt de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) gehouden, het hoogtepunt van de technologie. Op de beurs waar fabrikanten hun nieuwigheden voorstellen is het altijd lachen en fronsen geblazen. De gekste en stomste dingen worden er voorgesteld, maar ook uitvindingen waarvan je denkt: ‘dat ik daar zelf niet op ben gekomen!’ -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Stress over wat en hóé te koken vanavond? Probeer deze apps
Zit jij ook regelmatig met je handen in het haar over wat je vanavond moet koken, of heb je juist een ambitieus kookproject en geen flauw idee waar je moet beginnen? Deze apps helpen je een handje in de keuken.
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
recensie
De eerste vouwtelefoon van Oppo verslaat de Fold
Het populaire smartphonemerk Oppo brengt zijn eerste vouwtelefoon uit - in China. Met zijn aangepaste formaat en betere scharnier verbetert deze ‘pauw’ cruciale aspecten van de vouwtelefoon van concurrent Samsung.