Volledig scherm
PREMIUM
Een chromebook. Ooit een lelijk eendje, nu een kaskraker voor Google. © shutterstock

Hoe Google's ‘simpele laptop’ het klaslokaal veroverde

ChromebooksEen uitgeklede laptop. Een internetbrowser met toetsenbord. De reacties op de eerste chromebooks van Google waren in 2011 uiterst negatief. Inmiddels is de 'simpele' laptop in zeer veel Nederlandse scholen te vinden.

Eerlijk is eerlijk, bij Google hadden ze nooit verwacht dat de sleutel van het succes van chromebook in het klaslokaal zou liggen. ,,Het is niet dat we het onderwijs over het hoofd zagen, maar de eerste markt waaraan we dachten was het zeker niet'', glimlacht Kan Liu. De man achter de succesvolle chromebooklaptoplijn van Google is voor enkele dagen over uit Californië.

Liu begon in 2006 aan Chrome OS, het op Linux gebaseerde besturingssysteem dat de basis van de chromebooklaptops vormt. ,,We begonnen uit frustratie over Windows'', vertelt Liu, die destijds applicaties voor Microsofts bekende besturingssysteem ontwikkelde. ,,Dat was zo traag, alleen het opstarten kostte al een minuut of zo.'' Windows was bovendien notoir gebruiksonvriendelijk. ,,In de praktijk fungeerde ik constant als ict-vraagbaak voor vrienden en familie.”

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.