Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Huawei en China dreigen ons te verpletteren in de strijd met de VS

Waarom zijn we opeens zo bang voor de Chinese hightechgigant Huawei? Europa voelt zich slachtoffer in de strijd tussen twee wereldmachten - China en de VS - en kruipt zielig onder de keukentafel terwijl het huis wordt afgebroken door twee grote broers, schrijft China-expert Ties Dams.

Het verhaal begint op de eerste dag van december 2018, wanneer een vliegtuig uit Hongkong landt op Vancouver International Airport in Canada. Een van de passagiers is een Chinese dame, genaamd Meng Wanzhou, ook wel Sabrina Meng genoemd. Versuft verlaat Sabrina het vliegtuig om haar volgende vlucht te halen. Die mist ze. Sabrina wordt op het vliegveld in de boeien geslagen door de Canadese politie, op bevel van het Amerikaanse ministerie van Justitie, en aangeklaagd voor fraude. Borgsom: 10 miljoen dollar.

  1. Google beperkt toegang Huawei tot Android, chipmakers stoppen mogelijk leveringen
    Update

    Google beperkt toegang Huawei tot Android, chipmakers stoppen mogelijk leveringen

    Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt Google na berichtgeving van persbureau Reuters en het Amerikaanse medium The Verge. Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf. Ook verschillende chipmakers zouden naar verluidt stoppen met leveren aan Huawei.