Volledig scherm
Uppkoppla © IKEA

IKEA komt met 3D-geprinte productlijn voor gamers

IKEA gaat op maat gemaakte, 3d-geprinte bureau-accesoires voor gamers verkopen. Het gaat aanvankelijk om antisliptoetsen voor het toetsenboord, een muisdraadhouder en een op maat gemaakte polssteun. Met een app nemen gebruikers een foto van hun pols, waarna de steun op basis daarvan wordt gemaakt.

IKEA werkt voor het project samen met Unyq, dat al langer 3d-geprinte protheses maakt, maar dan voor mensen met scoliose en mensen die prothetische ledematen nodig hebben. In de loop van de samenwerking zijn er ook andere producten als prototypes gemaakt, zoals stoelen en bureaus. Voorlopig houdt het Zweedse bedrijf het echter bij deze drie producten.

Een mate van verpersoonlijking is mogelijk bij de producten. In een demovideo is te zien dat bij ieder product in de catalogus de optie customize staat. Klanten kunnen in ieder geval een kort stukje tekst op hun producten zetten. Of de keycaps ook beschreven kunnen worden is niet duidelijk. Die in de video zijn blanco, afgezien van de textuur. Engadget spreekt over de optie om de polssteun op maat te maken via de app.

De productserie, die Uppkoppla gaat heten, zal vanaf 2020 verkrijgbaar zijn. IKEA heeft nog geen prijsinformatie bekendgemaakt. Ook is het niet duidelijk of de producten in 2020 meteen wereldwijd verkrijgbaar zijn.

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.