Volledig scherm
Het logo van de app van Gmail op een telefoon. © Shutterstock

Ja, zegt Google, andere bedrijven neuzen in Gmailaccounts

Een dirty little secret noemde The Wall Street Journal het dinsdag: Google laat externe appontwikkelaars meekijken in e-mails van Gmailgebruikers. Maar zo geheim is dat niet. Google geeft het onomwonden toe, en wijst gebruikers er fijntjes op dat ze zélf toestemming hebben gegeven.

Wat wél nieuw is aan het verhaal van The Wall Street Journal, en dat is iets waar Google niet op ingaat: medewerkers van sommige appmakers zouden in hoogsteigen persoon mails van Gmail-gebruikers hebben gelezen. Tot nu toe was alleen bekend dat computers de mails scannen om zo bijvoorbeeld de prestaties van een app te kunnen verbeteren.

Onderdeel van het verdienmodel van Google is dat het bedrijf derden toestemming geeft om aan Gmailgebruikers te vragen hun mail te mogen 'lezen, beheren en permanent verwijderen' (zie afbeelding hieronder). Daarbij gaat het om honderden makers van apps om bijvoorbeeld prijzen te vergelijken en reizen te plannen. 

Volledig scherm
Zo geef je een partij toestemming om mee te kijken in je mail. © Google

Twee Amerikaanse bedrijven

The Wall Street Journal noemt in zijn artikel het Amerikaanse bedrijf Return Path Inc., dat data verzamelt voor marketingbedrijven en het eveneens Amerikaanse Edison Software, dat een app maakt waarin je je e-mail kunt lezen en organiseren. Op welke schaal het meelezen in privémail plaatsvindt, wordt niet helemaal duidelijk.

Facebook raakte eerder dit jaar in zwaar weer toen bekend werd dat de gegevens van maximaal 87 miljoen gebruikers, onder wie volgens de internetreus 90.000 Nederlanders, bij het bedrijf Cambridge Analytica terecht waren gekomen. 

Nu moet dus ook Google in de verdediging. In een blog op de eigen website schrijft Google dat een 'levendig ecosysteem' van externe apps ervoor zorgt dat de 1,4 miljard Gmailgebruikers zoveel mogelijk uit hun e-mail kunnen halen. Bedrijven die toestemming krijgen om toegang te mogen vragen tot mailaccounts, worden streng gemonitord, schrijft Google. 

Tips

Zelf leest Google niet mee in de mail, schrijft de techgigant. Alleen data die relevant zijn voor de appmakers, zouden door die partijen kunnen worden meegelezen.

Google geeft ook tips. Om te beginnen een logische: lees goed waarvoor je een app die je installeert toestemming geeft. Ook wijst het bedrijf op de beveiligingscheck, een functie in Gmail, waar te zien is welke externe apps toestemming hebben tot gebruikersdata (zie hieronder).

Volledig scherm
De beveiligingscheck in Gmail. © AD