Volledig scherm
De staart in actie. © Keio University

Japanse onderzoekers ontwikkelen robotstaart voor instabiele ouderen

Miljoenen jaren nadat onze voorouders hun staart verloren, hebben Japanse onderzoekers een robot-variant gebouwd die moet helpen bij de balans van oudere mensen. Het gevaarte is een meter lang en wordt ontwikkeld door onderzoekers van een Japanse universiteit.

Dat meldt persbureau Reuters. De staart, die de naam Arque heeft gekregen, lijkt op de staart van jachtluipaarden en andere dieren die het lichaamsdeel gebruiken voor balans bij het rennen en klimmen. ,,Als een mens de ene kant op draait, draait de robotstaart de andere kant op’’, zegt een van de onderzoekers die de staart presenteerde. 

De technologie is volgens de onderzoekers hard nodig in Japan, waar vergrijzing een serieus probleem is. Er wordt in het land gewerkt om ouderen mobiel en productief te houden, waar andere landen zich vooral richten op gastarbeiders. 

De staart gebruikt vier kunstmatige spieren en perslucht om in acht richtingen te bewegen. Het gaat echter wel om een prototype, de staart is voor nu nog te zwaar en moeilijk te opereren. Een video van de staart in actie is hier te bekijken.

Volledig scherm
Nee, geen robotstaart in deze foto. Dit zijn echte leeuwen. © EPA
  1. Ernstig beveiligingslek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Ernstig beveili­gings­lek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Technologiereus Microsoft heeft vandaag toegegeven dat er een ernstig beveiligingslek zit in de jongste versies van de eigen browser Internet Explorer. Het bedrijf erkent dat er een softewarefoutje in het programma is geslopen dat komt bij Windows 7 en latere edities. Hoewel hackers door het lekje computergebruikers kunnen misleiden met spontaan openende websites en gevaarlijke e-maillinkjes, zegt Microsoft pas begin volgende maand met een oplossing te zullen komen.