Je (nieuwe) huis inrichten met een smartphone: zo doe je dat
Is het tijd voor een nieuwe inrichting, of ga je verhuizen? Leuk! Met deze smartphone-apps kun je kamers opmeten, meubels ‘passen’ en alvast kijken hoe dat kleurtje verf op de muur staat.
Meet alles op met deze apps
Meten is weten. Voordat je nieuwe meubels bestelt is het handig om te weten of de hoekbank die je op het oog hebt ook daadwerkelijk past. Uiteraard is er niets mis met een meetlint, maar ook smartphones kunnen uitkomst bieden.
Er zijn speciale apps die de telefooncamera en sensoren gebruiken om afstanden en dimensies in huis op te meten. iPhone-gebruikers kiezen voor de Meten-app, die meestal standaard geïnstalleerd staat, terwijl Android-bezitters de Google Play Store induiken.
De betaalde apps AR Plan 3D (Android / iOS) en magicplan (Android / iOS) kunnen hele kamerplattegronden maken, terwijl het gratis alternatief AR Ruler (Android / iOS) enkel opmeet. Alle drie de apps zijn makkelijk in gebruik en wijzen zichzelf.
Meestal levert een meetapp puik werk af. Zorg wel dat je bij helder (dag)licht opmeet, anders worden de resultaten al snel onbetrouwbaar. Ook handig: vergeet deuren en trappen niet op te meten! Zo weet je zeker dat die forse bank de draai bij het trappengat kan maken en door de deur past.
Indelen van je huis
Vervolgens is het tijd om een voorzichtige eerste indeling van het huis en de eventuele verdiepingen te maken. Zo kun je letterlijk inbeelden waar welke meubels komen, en of deze passen. Gebruik hiervoor een interieur-app, zoals Home Design 3D (Android / iOS) of Planner 5D (Android / iOS).
Dit soort programma’s werken heel simpel. Nadat je de afmetingen van een kamer hebt opgegeven kleedt je deze virtueel aan door meubels te plaatsen en verslepen.
Let wel op. De meeste interieur-apps hebben een gratis proefversie, maar je moet al snel de portemonnee trekken om van alle functies gebruik te kunnen maken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het inrichten van meerdere verdiepingen.
Een kleurtje voor op de muur
Is het tijd voor een fris kleurtje? Laat de kwast dan nog even liggen, want er zijn legio smartphone-apps om vooraf te controleren hoe een verfkleur eruitziet op jouw muur.
Download een verf-app, richt de smartphonecamera op de muur die geschilderd moet worden (of maak een foto), kies een tint en bekijk het resultaat.
Voorbeelden van zulke verf-apps zijn Flexa Visualizer (Android / iOS), Paint my Room (Android) en ColorSnap (Android / iOS). Deze programma’s werken het best bij daglicht. Zet ook het smartphonescherm op zijn felst om de verfkleur goed te zien.
Inrichten maar via de app
Zoek je nog een nieuwe bank of eettafel? Uiteraard kun je hiervoor naar de meubelboulevard, maar dat hoeft niet. Er zijn immers handige apps om meubels uit te proberen vóór aanschaf.
Met Kamer Planner (Android / iOS) kun je bijvoorbeeld direct zien hoe een eetstoel in het interieur past, en ‘m eventueel direct aanschaffen. Kamer Planner heeft een gratis versie, maar om alle functies te ontgrendelen is een abonnement à 14,99 euro per maand nodig.
Gelukkig zijn er ook gratis alternatieven. Zo heeft IKEA haar eigen app om meubels uit te proberen, genaamd Place (iOS).
Ben je gek op kunst? Dan is About Art (iOS) het proberen waard. Met deze app kun je kunst eerst even op de muur ‘passen’. Staat het goed? Schaf het designstuk dan veilig via de app aan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
Dubbele contacten op je smartphone? Zo los je het eenvoudig op
Door de jaren heen heb je waarschijnlijk een hoop contacten verzameld via verschillende accounts en op je simkaart. De kans is groot dat je hier en daar een dubbele in de lijst ziet staan. Die hoef je niet één voor één te wissen: met onderstaande tips ruim je deze in één keer op. -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
Sociale Verzekeringsbank krijgt privacyboete van 150.000 euro
De Sociale Verzekeringsbank moet een boete van 150.000 euro betalen omdat de instelling de privacy van ontvangers van uitkeringen niet goed genoeg heeft beschermd. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bepaald na een klacht van een persoon van wie informatie over de uitkering via de telefonische helpdesk uitlekte naar iemand anders. -
PREMIUM
Kan de politiek de razendsnelle ontwikkeling van AI wel bijhouden? ‘Wordt moeilijk’
De ontwikkelingen in de wereld van zelfdenkende computerprogramma's gaan hard, maar regulering loopt achter. Met de toenemende invloed van AI op ons leven is politieke actie nodig - en snel, maar kan dat wel snel genoeg?
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
-
-
Radiostilte voorbij: sofwarebedrijf Nebu moet van rechter nu écht meer info over hack geven
Softwareleverancier Nebu uit Wormerveer moet meer informatie geven aan een van zijn opdrachtgevers, marktonderzoeker Blauw uit Rotterdam, over een datalek. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank besloten in een kort geding dat was aangespannen door Blauw. -
AI-pionier verlaat werkgever Google en waarschuwt: ‘Het is angstaanjagend’
Een van de grondleggers op het gebied van kunstmatige intelligentie, de 75-jarige Geoffrey Hinton, heeft ontslag genomen bij zijn werkgever Google. De onderzoeker wil nu waarschuwen voor de gevaren van de technologie die hij een halve eeuw lang heeft helpen ontwikkelen.