Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Je profiel op Facebook en Twitter overlijdt niet als je overlijdt

In de digitale wereld blijven mensen ook na hun overlijden bestaan op Twitter, LinkedIn, Instagram en Facebook. Wat kun je met accounts als iemand overlijdt?

21 mei 2017
‘Dochterlief komt hier zo, onverwachts, lekker asperges eten. Smakelijk eten allemaal straks of nu.’

22 mei 2017
‘Gezellige middag gehad met fb-loze vriendin Ria. Nagenieten. Buiten natuurlijk. Fijne avond!’

23 mei 2017
‘Vergeten te lunchen door alle (onverwachte) dingen in ziekenhuis. Ik trilde bij thuiskomst vd honger. Had wel om 12 uur kop pompoensoep genomen.’

Stella Webber-Van Moppes plaatste dagelijks berichten op Facebook over wat haar bezighield. Toen ze ernstig ziek werd, vond ze er troost. In augustus 2017 overleed Stella aan de gevolgen van borstkanker. Na haar overlijden werd dochter Judith Webber (44) beheerder van het facebookaccount van haar moeder. ,,Ze vond het belangrijk dat haar profiel bleef bestaan, ze wilde iets achterlaten’’, zegt Webber. ,,En zo kan ik haar nog een beetje in leven houden.’’ Webber beschrijft het profiel van haar moeder als ‘een digitale herinneringsmuur’. ,,Ik vind het fijn dat ik haar posts kan teruglezen en de foto’s die ze heeft geplaatst nog kan bekijken.’’

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.