Je slimme huis draait straks op 'Matter', maar wat heb je daar aan?
Lang is erover gepraat, maar Matter is nu eindelijk van start als de nieuwe standaard voor het slimme huis. Dat klinkt niet heel spannend, maar is het wel. Bovenal is het goed nieuws voor jou.
Het slimme huis klinkt als een goed geoliede machine vol slimme apparaten die het leven makkelijker maken, maar in de praktijk is dat vaak niet het geval. Voor verschillende apparaten heb je meerdere apps nodig en je kunt niet alles bedienen via dezelfde slimme spraakassistent. Alles gebruikt allerlei andere standaarden die niet altijd onderling kunnen communiceren, maar Matter moet deze problemen oplossen.
Matter is een nieuw protocol voor apparaten in het slimme huis, gemaakt door de Connectivity Standards Alliance. Dit protocol zorgt ervoor dat slimme apparaten van verschillende fabrikanten toch met elkaar kunnen communiceren en daardoor ook via dezelfde app aangestuurd kunnen worden. Bijvoorbeeld via Google Home of Apple Woning.
Wat zijn de voordelen van Matter?
Matter komt niet uit de lucht vallen. Honderden techbedrijven werken al jaren aan deze technologie. Onder andere Google, Apple, Samsung en Amazon zijn daarbij betrokken. Het is de eerste keer dat er een standaard voor deze industrie is gemaakt die zo breed wordt omarmd.
Met Matter gebeuren er twee belangrijke dingen voor eigenaren van een slim huis. Allereerst wordt het makkelijker om nieuwe apparaten te installeren, omdat ze op dezelfde manier communiceren. Daarnaast wordt het makkelijker om apparaten te besturen, omdat ze werken met dezelfde app of dezelfde spraakassistent.
In de toekomst maakt het daarom niet uit van welke fabrikant je slimme lampen, een camera of een robotstofzuiger koopt, want je kunt ze allemaal via dezelfde plek besturen.
Je bestaande apparaten moeten een update krijgen
Of alle apparaten die nu al in je huis staan meedoen, ligt aan de fabrikanten. Elk apparaat heeft namelijk een Matter-update nodig. Het is dus mogelijk dat je verouderde apparaten in huis hebt die deze nieuwe standaard niet zullen ondersteunen.
Op dit moment bestaan er nog net geen tweehonderd apparaten die al Matter-gecertificeerd zijn. Daar moet dus nog een hoop gebeuren. Signify, het bedrijf achter Philips Hue, rolt bijvoorbeeld in het eerste kwartaal van 2023 zijn Matter-update uit. Een kleine kanttekening is dat deze update enkel wordt uitgebracht voor de Philips Hue Bridge, de hub waarmee slimme lampen van Signify worden aangestuurd. Heb je dus Philips Hue-lampen aangesloten via bluetooth, dan krijgen die geen Matter-update.
Letten op producten die Matter ondersteunen
Hoewel Matter nu officieel is gestart, is dit nog maar het begin. Zo worden nog niet alle categorieën apparaten ondersteund, maar daar komt in de toekomst verandering in. Daarnaast zal de komende tijd voornamelijk bestaan uit een hoop updates voor bestaande apparaten en apps. Zo voegt Google binnenkort ondersteuning voor Matter toe in de nieuwe Google Home-app.
Ook op verpakkingen van nieuwe apparaten zal duidelijk worden gemaakt dat dit product Matter ondersteunt. Als je in de toekomst nieuwe apparaten voor je slimme huis koopt, is het slim om daarop te letten, want dan weet je zeker dat je klaar bent voor de toekomst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Apple roept BeReal uit tot beste iPhone-app van 2022
Apple heeft de sociale foto-app BeReal uitgeroepen tot de beste app van 2022. Notitie-app GoodNotes 5 is volgens de techreus de beste iPad-app, terwijl Apex Legends Mobile met de prijs voor beste iPhone-game naar huis gaat. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUM
Einde aan toplessverbod op Insta en Facebook in zicht: ‘Huidige regels niet inclusief’
Afbeeldingen van topless vrouwen zijn al jarenlang taboe op Instagram en Facebook. Wie de regels overtreedt, ziet dat de ‘post‘ abrupt wordt verwijderd en kan op een waarschuwing rekenen. Daar lijkt na een stevig intern advies nu een einde aan te komen, tot vreugde van onder meer zangeres Romy Monteiro, die zich hier al langer hard voor maakt: ,,Waarom mag mijn vriend wel een foto met alleen zijn zwembroek aan plaatsen en ik niet, als ik graag topless zon?’’ -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Gebouw handmatig inspecteren? Door deze start-up kan dit nu vanuit je luie stoel
Gebouwinspecties zijn arbeidsintensieve en tijdrovende klussen. Je moet fysiek ergens heen en vervolgens het gebouw handmatig inspecteren. In heel veel situaties kan dat een stuk eenvoudiger, namelijk vanuit je luie stoel.
-
WhatsApp laat je voortaan berichten naar jezelf sturen
WhatsApp laat je voortaan berichtjes naar jezelf sturen. Zo kun je korte hersenspinsels, linkjes of afbeeldingen die je hebt gevonden bewaren op een plek waar je later makkelijk bij kunt. -
-
-
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
WhatsApp is een begrip in Nederland. De chatapp van Meta is handig, bijna iedereen heeft wel een profiel en het is ook nog eens gratis. Toch is de veiligheid van de dienst nog wel eens in opspraak. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je WhatsAppaccount te beveiligen. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.