Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AP

Larry Tesler, bedenker van copy-paste, overleden

Kopiëren en plakken. Een veelvoorkomend één-tweetje voor iedereen die werkt met een computer. Ooit was die techniek nog geen vast ritueel op kantoor, maar daar bracht Larry Tesler verandering in. De computerweterschapper overleed maandag op 74-jarige leeftijd. 

Tesler begon in de jaren 60 zijn loopbaan in Silicon Valley en groeide uit tot een waar icoon binnen de IT. Bij Xerox, een bedrijf dat kopieermachines en printers maakt, deed hij zijn belangrijkste uitvinding: de opdrachten maken om tekst te knippen, te kopiëren en te plakken. De techniek werd in 1983 overgenomen door Apple. Windows-computers volgden later. Inmiddels is het woord ‘copy-pasten’ zelfs opgenomen in de Van Dale.

De computerwetenschapper spendeerde 17 jaar van zijn leven bij Apple, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de eerste computer met muisbediening, de Apple Lisa. Het was tevens de eerste computer waarmee je kon ‘copy-pasten’. Daarnaast werkte hij voor Yahoo en techgigant Amazon. De laatste jaren van zijn leven werkte Telser als zelfstandig consultant voor bedrijven. 

Twitteraars reageren massaal op zijn overlijden, onder meer door zijn naam een flinke hoeveelheid keer te copy-pasten. Voormalig werkgever Xerox kiest voor een eerbetoon.

  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?