Volledig scherm
© Facebook/Ethan Landers

Man loopt zware brandwonden op door zijn Fitbit: ‘Het smolt door mijn arm’

Een Amerikaanse man vertelt op Facebook hoe hij zware brandwonden op heeft gelopen door zijn Fitbit. Ethan Landers werd ’s nachts wakker en voelde een hevige pijn aan zijn pols. Pas na enkele pogingen en met de hulp van zijn vrouw kreeg hij het toestel van zijn arm. Het bedrijf dat de activiteitstrackers produceert, heeft contact met de man gezocht en is een onderzoek gestart.

Je draagt er misschien ook wel eentje: een fitbit die bijhoudt hoeveel stappen je zet, wat je hartslag is en of je wel goed slaapt. Ethan Landers uit Iowa had er naar eigen zeggen een minder leuke ervaring mee en waarschuwt nu iedereen via sociale media.

,,Woensdagavond laat werd ik plots in paniek wakker van een brandend gevoel aan mijn pols”, doet hij zijn verhaal. ,,Ik besefte al snel dat het mijn Fitbit was en ik probeerde wanhopig om hem af te doen. Na een paar mislukte pogingen, sprong ik uit bed en deed ik het licht aan. Het was uiteindelijk mijn vrouw die het toestel van mijn pols kreeg. Het leek wel door mijn arm heen te smelten.”

Rook uit batterij

Volgens de man kwam er rook uit de batterij van de Fitbit en rook het in de slaapkamer alsof er een elektrisch vuur aanstond. Omdat de wond op zijn arm wit was en blaren begon te vertonen, ging hij naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Daar kreeg hij eerste hulp. 

(lees hieronder verder)

Volledig scherm
© Thinkstock

Landers bleek derdegraads brandwonden te hebben. Binnenkort zal bekeken worden of hij een huidtransplantatie moet ondergaan. ,,Ik heb geen gevoel meer in delen van mijn pols doordat er zenuwen beschadigd zijn”, zegt hij. ,,Daarbuiten zal ik voor de rest van mijn leven een litteken hebben. Dit was een traumatische ervaring. Ik hoop dat niemand ooit zoiets hoeft mee te maken.”

De Facebookpost van de man – waarop hij ook foto’s van zijn verwondingen liet zien – werd al duizenden keren gedeeld en dat trok de aandacht van het bedrijf achter Fitbit. In een mededeling liet het weten dat het een onderzoek gestart is.

Veiligheid

,,De veiligheid en de gezondheid van onze klanten is onze topprioriteit”, aldus een woordvoerder bij de Britse krant The Sun. “We nemen het verhaal van meneer Landers ernstig. We hebben contact met hem gehad en zijn met een onderzoek bezig.”

De woordvoerder benadrukt dat de producten van Fitbit aan de hoogste eisen voldoen. ,,We onderwerpen ze aan uitvoerige tests om de veiligheid van onze gebruikers te waarborgen.”

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.