Megadeal rond: Twitter akkoord met overname door Tesla-baas Elon Musk
Twitter is akkoord met de overname van het socialemediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk. De rijkste man op aarde telt alles bij elkaar zo’n 44 miljard dollar neer om de onderneming van de beurs te halen. Omgerekend gaat het om circa 41 miljard euro. Daarmee is een megadeal rond.
De huidige aandeelhouders krijgen 54,20 dollar per aandeel. Dat is evenveel als het voorstel dat Musk eerder deze maand al aankondigde. Toen ontbrak de instemming van Twitter zelf alleen nog. De directie van het bedrijf wilde het ongevraagde bod eerst zorgvuldig bestuderen. Om tijd te rekken werd zelfs een soort beschermingsconstructie opgetuigd.
Musk gaf eerder aan zelf ook te twijfelen of zijn overnamepoging wel zou slagen. Later werd duidelijk dat de zakenman, die voor zijn overnamebod al ruim 9 procent van Twitter in handen had, al andere investeerders was gaan polsen om mee te doen met zijn plannen. Met grote banken kwam hij een financieringsplan overeen en uiteindelijk lukte het Musk alsnog om de unanieme goedkeuring te krijgen van het bestuur van Twitter.
Laatste fase
Eerder vandaag meldden ingewijden dat de gesprekken met Musk zich in de laatste fase van de onderhandelingen bevonden. De handel in het aandeel Twitter werd vanavond tijdelijk stilgelegd op de beurs in New York. Dat wees erop dat er nieuws in aantocht was rond het socialemediabedrijf.
Tesla-topman Musk kocht zich eerder dit jaar in bij Twitter - de miljardair kocht 9 procent van de aandelen en werd daarmee grootste aandeelhouder - en bracht later een bod van 43 miljard dollar uit op het platform. Musk vindt dat het platform voor korte berichtjes veel potentie heeft, maar dat die nu nog niet wordt waargemaakt.
Met de overname, die Musk als privépersoon doet en niet met bijvoorbeeld middelen van Tesla, wil hij van Twitter een soort bastion voor de vrijheid van meningsuiting maken. Die vrijheid is de basis van een goed functionerende democratie, benadrukt Musk in een verklaring. Daarin zei hij ook nog grote potentie te zien in Twitter en ernaar uit te kijken om met het bedrijf aan de slag te gaan.
De afgelopen paar dagen had Musk al ontmoetingen met aandeelhouders van Twitter om steun te vergaren voor zijn bod. Veel aandeelhouders namen contact op met Twitter nadat Musk zijn plannen voor de overname vorige week ontvouwde, om te benadrukken dat het bedrijf deze kans niet moest laten lopen. Nadat bekend werd dat Musk interesse had in Twitter steeg de beurswaarde van het socialemediabedrijf met bijna 2 miljard dollar.
Beleggers reageerden positief op het nieuws over de deal. Op Wall Street steeg de koers van het aandeel Twitter bijna 7 procent, tot ongeveer de prijs die Musk over heeft voor de stukken. Toezichthouders zullen komende tijd waarschijnlijk nog wel naar de deal gaan kijken. Het is de bedoeling dat de overname voor het einde van het jaar kan worden afgerond.
Zware kritiek
De Tesla-topman uitte eerder nog zware kritiek op Twitter. Hij dreigde in een tweet om zelf een nieuw socialemediaplatform op te zetten omdat Twitter volgens hem de vrijheid van meningsuiting zou beperken, waarna een poll volgde die ‘belangrijke gevolgen’ zou hebben, aldus de miljardair. Hij had destijds de aandelen al gekocht.
Musk is al jaren een van de grootste en bekendste gebruikers van het platform en heeft 81 miljoen volgers, waarmee hij op de achtste plaats staat van meest gevolgde personen op het platform. Zijn invloedrijke tweets hebben al meerdere keren de koers van cryptovaluta als Dogecoin en bitcoin omgegooid. Eerder kwam de miljardair met zijn Twitteraccount in de problemen nadat hij had getweet Tesla van de beurs te willen halen ‘voor 420 euro per aandeel’. De tweet bleek nonsens te zijn, maar zijn aandelen schoten de lucht in. De Amerikaanse toezichthouder SEC besloot Musk ervoor te dagvaarden.
Ook hekelde Musk de algoritmen die Twitter gebruikt en vond hij dat veel Twitter-accounts vol zouden staan met allerlei ongewenste, automatisch gegenereerde berichten. Hij suggereerde ook dat cijfers over gebruikersaantallen van Twitter werden opgeblazen door zogenoemde bots.
Musk vroeg zich ook hardop af of Twitter stervende is. Het baarde hem zorgen dat sterren als Justin Bieber en Taylor Swift nauwelijks nog berichten plaatsen op het platform. Ook stelde hij functies voor om Twitter-berichtjes na publicatie te kunnen redigeren.
Dwerg vergeleken met Facebook
Musk is volgens een ranglijst van persbureau Bloomberg de rijkste persoon ter wereld met een vermogen van 259 miljard dollar, waarmee hij ruim 90 miljard dollar rijker is dan Amazon-oprichter Jeff Bezos, de op een na rijkste persoon ter wereld. Mocht hij Twitter in handen krijgen, dan bezit hij een socialemediaplatform dat dagelijks door enkele honderden miljoenen mensen wordt gebruikt. Eind 2021 had het bedrijf 217 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Daarmee is Twitter een dwerg vergeleken met Facebook. Dat sociale medium van Meta Platforms had in december ongeveer 1,9 miljard dagelijks actieve gebruikers. Bij Twitter werken zo’n 7500 mensen.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan de baas meelezen als je whatsappt op een werkcomputer?
Veel mensen maken dagelijks gebruik van WhatsApp, óók op het werk. Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen? -
UPDATE
Tesla-baas Elon Musk wil Twitter kopen voor ruim 43 miljard dollar, koers duikt in het rood
Direct na de aankondiging van Tesla-baas Elon Musk dat hij het socialemediabedrijf Twitter wil kopen is het aandeel van Twitter flink gekelderd. Musk vindt dat het platform voor korte berichtjes veel potentie heeft, maar dat die nu nog niet wordt waargemaakt. Eerder werd al bekend dat de miljardair 9 procent van de aandelen van het bedrijf had gekocht, en grootste aandeelhouder is geworden. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUM
Schandaal met spionagesoftware zorgt voor onrust: niets is veilig in mobiele telefoon
Nu Spanje het zoveelste land is waar een schandaal is losgebarsten rond de spionagesoftware Pegasus, groeien ook de zorgen in Nederland. Tot nog toe zijn er geen aanwijzingen dat ook hier politici worden afgeluisterd, maar experts waarschuwen: in de mobiele telefoon is niets veilig.
-
Een razendsnelle router voor minder dan 100 euro: dit zijn de beste
Met wifi 6 zijn routers sneller dan ooit, en wie sneller draadloos internet wil hoeft helemaal niet diep in de buidel te tasten. We zetten twee van onze favoriete routers onder de 100 euro op een rij. -
43 miljard dollar
Megadeal aanstaande: Twitter en Elon Musk mogelijk vandaag al akkoord
De overname van Twitter door Tesla-baas Elon Musk zou vandaag al rond kunnen zijn, mits alle gesprekken vlot verlopen. Dat meldt persbureau Bloomberg. Volgens ingewijden zouden de gesprekken met Musk zich in de laatste fase van de onderhandelingen bevinden. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer