Met een nieuwe smartphone 2022 in: dit zijn de beste modellen van maximaal 200 euro
Een smartphone hoeft geen enorme investering te zijn. We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste toestellen van hooguit 200 euro op een rij.
Lees de volledige vergelijking op Tweakers.
Je zou misschien verwachten dat een basismodel niet zo veel kan, maar toch vind je ook in de prijsklasse tussen 100 en 200 euro al toestellen met een lekker scherp full-hd-scherm, verschillende camera’s, grote accu’s en zelfs 5G-ondersteuning.
Fabrikanten moeten voor dit geld harde keuzes maken en dat betekent vaak dat een luxer onderdeel op het ene vlak elders een besparing met zich meebrengt, zeker in het goedkopere deel van deze categorie. Welke concessies jij wilt doen, is natuurlijk aan jou. Houd er ook rekening mee dat fabrikanten in deze prijsklasse soms besparen op voorzieningen die op duurdere modellen standaard zijn, bijvoorbeeld NFC (Near Field Communication, een manier om op korte afstand informatie over te brengen tussen twee smartphones) of een kompas.
Budgetsmartphones maken dezer dagen geen grote stappen qua verbetering van functies en dat lijkt voorlopig zo te blijven. Wat je nu kunt kopen voor minder dan 200 euro, heeft over het algemeen minder goede specificaties dan driekwart jaar geleden. Interessante toestellen zijn soms slecht verkrijgbaar of alleen in een bepaalde kleur of configuratie, dus je zult ook een beetje moeten zoeken.
Xiaomi Redmi Note 9 Pro
De Xiaomi Redmi Note 9 Pro is nogal een oudje aan het worden, maar is nu wel gunstig geprijsd. Net als de Redmi 9T is hij voorzien van eigenschappen die je in dit segment meestal niet tegenkomt. Denk aan een full-hd-scherm waar de concurrentie vaak een lagere resolutie heeft, een relatief snelle Snapdragon-processor en een camerasysteem met 64-megapixelhoofdcamera en een ultragroothoekcamera, die elders vaker ontbreekt.
De mooie glazen behuizing bevat ook nog een ruime 128GB opslag. Jammer is het gebrek aan stereoluidsprekers, maar wel aanwezig zijn NFC en een infraroodblaster. De MIUI-software is niet onze favoriet, bijvoorbeeld vanwege de ingebouwde advertenties en de soms onoverzichtelijke brij aan keuzemogelijkheden, maar de eerste kun je uitzetten en met de tweede kunnen we leven, gezien de prijs van het toestel.
Oppo A53s
Stel je vooral prijs op een zeer lange accuduur? Dan is de Oppo A53s misschien iets voor je. In onze accutests is het een van de best scorende modellen. Dat terwijl de accu met 5000mAh zeker niet klein is, maar ook niet tot de grootste behoort.
De processor van de Oppo A53s is niet bepaald high-end te noemen. Tegelijk biedt het beeldscherm wel een hoge ververssnelheid van 90 beeldjes per seconde, waar beide andere aanraders op 60 blijven steken. Bovendien is de helderheid voor een toestel van dit bedrag behoorlijk hoog, waar de afleesbaarheid bij veel zonlicht bij andere modellen weleens een probleem kan vormen.
Oppo heeft niet bespaard op stevig glas voor het scherm, stereoluidsprekers en een NFC-antenne. De ColorOS-software heeft een heel ander uiterlijk dan stock-Android. Pas later in 2022 volgt de Android 12-update, maar het is in ieder geval fijn dát hij komt.
Motorola Moto e20
Ben je op zoek naar een zeer betaalbaar alternatief, dan verdient de nieuwe Moto e20 een plek op je shortlist. Hij kost bij grote aanbieders nu al minder dan 100 euro. Allicht koop je daarvoor een nogal simpel apparaat, zelfs in vergelijking met andere toestellen in dit prijssegment, waar een paar tientjes meer een groot verschil maken.
De Moto e20 draait Android Go, een speciale, lichte versie van het OS voor budgettelefoons. Motorola heeft niet te veel tierelantijnen toegevoegd aan de interface. Zodoende worden de basale processor, het kleine werkgeheugen en de weinige opslag niet te veel belast.
De camera is een simpel 13-megapixelexemplaar, het scherm had helderder gekund, maar de kleurweergave is wel erg goed. De accuduur is nogal wisselend en in sommige gevallen best kort. Dat is het voornaamste nadeel van dit toestel. Wel heeft de e20 een waterafstotende coating en een vingerafdrukscanner, zeer praktische extraatjes die zeker niet standaard zijn voor dit bedrag. Let erop dat deze smartphone geen NFC heeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn ze: de 7 beste smartphones van het jaar
Ook het voorbije jaar zijn we massaal smartphones blijven kopen. Daar heeft onder meer het Covid Safe Ticket heel wat mee te maken. Zo weet tech-expert bij Hardware.info Frank Everaardt. Hij geeft in dit overzicht de beste smartphones van 2021 mee, opgedeeld in zeven verschillende categorieën: van de snelste tot de stevigste en alles daartussen. -
Aanklagers willen honderden miljoenen van FTX-oprichter afpakken
Amerikaanse openbare aanklagers willen honderden miljoenen dollars van oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX afpakken, als hij schuldig wordt bevonden aan fraude. -
Dit waren de smartphonetrends van 2021 (en dit staat ons volgend jaar te wachten)
Van de sinterklaasviering tot de oliebollen: we luiden het oude jaar uit met bekende tradities. Zo ook de jaarlijkse samenvatting van wat dit jaar ons aan smartphones bracht – en de vooruitblik op wat er komen gaat. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Zoek je een goedkope laptop? Dit is de beste onder de 500 euro
Ook voor een klein budget zijn er prima laptops te vinden waar je nog een tijdje mee vooruit kunt. Samen met Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 500 euro kunt kopen.
-
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Heeft iedereen straks een kwantumcomputer in huis?
De kwantumcomputer belooft een onvoorstelbare rekenkracht en zal daarom onze wereld veranderen. ,,Hij kan dingen die we ons nog niet eens kunnen voorstellen.”