Volledig scherm
© EPA

Na de lichten, deursloten en thermostaat nu ook de rolgordijnen ‘smart’

Alles in huis moet tegenwoordig smart zijn. Dus de Zweedse meubelreus Ikea doet - naast hun eerder uitgekomen lampen - nu ook een duit in het zakje met een rolgordijn.

De Ikea brengt twee soorten op de markt. Zo is er de Kadrilj, die lichtdoorlatend is, en de Fyrtur die de boel juist weer verduistert. Beide zijn te besturen met de Trådfri-app. Deze applicatie werd eerder al gebruikt voor het slimme lichtsysteem van de meubelreus. 

Daarnaast ondersteunt de rolgordijnen-serie de spraakservices van Google’s Assistent, Amazon's Alexa en Apple’s Siri. Zelf moeite doen om de gordijnen dicht te doen hoeft dus niet meer, want je vraagt het de virtuele assistent gewoon.

  1. 123456 weer hét slechtste wachtwoord van 2018

    123456 weer hét slechtste wachtwoord van 2018

    Mensen blijven maar zwakke wachtwoorden gebruiken voor hun e-mailadressen en hun andere accounts. Dat concludeert beveiliger SplashData. Het bedrijf maakt elk jaar een overzicht van slechte wachtwoorden. Op de ranglijst staan veel oude bekenden, maar ook een paar opvallende nieuwkomers. Een daarvan is Donald. ''Sorry, meneer de president, dit is geen fake nieuws. Uw naam gebruiken als wachtwoord is gevaarlijk'', zegt de topman van SplashData, Morgan Slain.