Volledig scherm
Archieffoto. © AFP

Nederlanders googelen isogram, huts en wollah

Wat betekent het straattaalwoord wollah? Wat is huts? En wat is een isogram? Dat zijn een paar opvallende vragen die Nederlanders in het afgelopen jaar veel hebben gesteld aan Google. De zoekmachine kwam woensdag met haar eigen jaaroverzicht, een Year in Search.

Google keek niet naar de meest gebruikte zoekopdrachten, maar naar termen die snel zijn gestegen. Trending, noemt Google dat. De trending zoekopdracht in Nederland was ‘Ajax’. De club werd landskampioen en miste op een haar na de finale van de Champions League. Ook over het WK voetbal voor vrouwen, de brand in de Notre Dame in Parijs en de omgekomen Spaanse peuter Julen wilden Nederlanders veel weten.

Songfestivalwinnaar Duncan Laurence was ‘trending’ bekende Nederlander, gevolgd door Bridget Maasland (die sinds kort een relatie heeft met André Hazes) en Iris Hond (met wie Marco Borsato een affaire heeft gehad). Chateau Meiland voert de trending-lijst van tv-programma's aan, Maarten van der Weijden leidt bij de sporters en the Joker is de trending film.

Wollah betekent overigens 'ik zweer het je'. Huts is een stopwoord zonder betekenis. Een lied met die titel was begin dit jaar een grote hit. Een isogram is een woord waarin elke letter uit het woord slechts één keer voorkomt, zoals sandwichformule, whiskyproducent en barvodsexnymfzwijgplichtjuk. Isogram zelf is overigens óók een isogram.

De top 5 algemene zoekopdrachten zag er als volgt uit:

1. Ajax
2. WK Voetbal Vrouwen
3. Notre Dame
4. Julen
5. Duncan Laurence

De top 5 ‘Wat is...?’-zoekopdrachten

1. Wat is een isogram?
2. Wat is een podcast?
3. Wat is Pinksteren?
4. Wat is stikstof?
5. Wat is de Nations League?

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.