Nederlands team wint grote hackwedstrijd

Een team van Nederlandse hackers heeft de Hackatrain 2019 gewonnen. De wedstrijd, die onder andere plaatsvindt in een trein richting Berlijn, wordt elk jaar georganiseerd. De winst? Een werktripje naar Californië.

De teamleden moesten om 08.00 uur op Amsterdam Centraal zijn om de challenges aan te horen. Team Tweakers - de naam van het team - kreeg nog een teamlid toegewezen, waarmee het net als de andere teams uit vijf leden bestond.

In de speciale, exclusieve Hackatrain-trein hadden alle teams de beschikking over een eigen, afgesloten coupé, waarin de challenges konden worden besproken en de teamleden ongestoord aan een oplossing konden denken. Mentoren vanuit verschillende bedrijven, evenals winnaars van voorgaande edities, waren aanwezig om advies te geven.

5g-alarmknop

De challenge die Team Tweakers toegewezen had gekregen, ‘5g and autonomous trains’, leverde veel en zelfs futuristische ideeën op. Op een bepaald moment bestonden de ideeën niet meer uit autonome treinen, maar uit autonome wagons, liefkozend ‘pods’ genoemd, die individueel, op basis van voorspellingen en historische data hun weg kozen.

Het leek het Tweakers Team echter verstandiger om een iets kleinere, gemakkelijker te implementeren oplossing te verzinnen, aangezien de trein die ons naar Berlijn bracht, al ouder was dan de gemiddelde deelnemer. Zo dacht Team Tweakers aan ongevallen op het spoor, zoals het drama met de bakfiets in Oss of de aanrijding met een vrachtwagen gevuld met melkpoeder, eerder dit jaar in Leeuwarden.

Het probleem dat Team Tweakers wilde oplossen, is dat van de machinist die een risicovolle situatie te laat ziet aankomen. Een trein heeft namelijk, afhankelijk van zijn gewicht en snelheid, al gauw een remweg van 500 tot 900 meter en het is niet altijd mogelijk is om zover te kijken.

De oplossing van het team was een alarmknop waarmee omstanders van bijvoorbeeld een overweg niet alleen het regionale verkeerscentrum kunnen informeren via een livevideostream, maar ook de machinisten van aankomende treinen. Een oplossing die er later ook voor kan zorgen dat een machinist niet meer in de trein hoeft te zitten, maar die in de toekomst kan besturen vanuit een centrum van waaruit hij verschillende treinen tegelijk kan monitoren.

De jury vond de door het team gestelde oplossing de beste en heeft Team Tweakers beloond met de hoofdprijs: een werkreis naar Californië. Jarno van der Velde, Klaas-Jan Boon, Quentin Meeus, Jan Jaap de Groot en Dienke Rutten zullen later dit jaar verschillende projecten en bedrijven bezoeken die werken aan autonoom rijden, 5g en andere opkomende technologie.

Hackatrain 2019
Volledig scherm
Hackatrain 2019 © Hackatrain