Volledig scherm
© ANP XTRA

Nooit meer pingen: stekker gaat uit BlackBerry Messenger

Emtek, het bedrijf dat sinds 2016 verantwoordelijk was voor het onderhouden van BlackBerry Messenger, heeft besloten de stekker uit de chatservice te trekken. 

Dat maakte Emtek bekend in een blogpost. Berichtjes kunnen tot eind mei worden verzonden. ,,We hebben er alles aan gedaan, maar gebruikers zijn vertrokken naar andere platformen’’, geeft het bedrijf toe. ,,Het is ons niet gelukt om nieuwe klanten te trekken.’’

De BlackBerry, en in het bijzonder de Messenger-service, was rond 2010 extreem populair onder jongeren. Als voorloper van WhatsApp gaf het programma voor het eerst de mogelijkheid kosteloos berichten te sturen over mobiel internet. De bezigheid kreeg zelfs een eigen werkwoord, pingen, naar de waarschuwingstoon bij het ontvangen van een nieuw bericht. 

Met de opkomst van andere smartphones won WhatsApp aan populariteit. Die chatservice is namelijk beschikbaar op meerdere besturingssystemen, zoals iOS van Apple en Android. Sindsdien kelderde het marktaandeel van BlackBerry. Inmiddels richt het bedrijf zich op het ontwikkelen van mobiele software. Het Chinese TCL heeft de productie van BlackBerry-telefoons overgenomen. De telefoons worden nog wel gebruikt in de onderwereld, omdat je met de apparaten makkelijk versleutelde berichten kunt versturen.