Volledig scherm
De lancering van de Indiase ruimtesonde Chandrayaan. © EPA

Noord-Korea hackte ruimtevaartorganisatie India vlak voor maanlanding

Terwijl India zich afgelopen zomer klaarmaakte voor een historische poging om op de maan te landen, werd de ruimtevaartorganisatie gehackt, vermoedelijk door Noord-Korea. Dat meldt de zakenkrant Financial Times donderdag.

De Indiase cyberbeveiliger Security Brigade zegt tegen de krant dat zeker vijf belangrijke overheidsdiensten in India in de afgelopen maanden zijn gehackt. Daaronder zou ook een kerncentrale zijn geweest. Ambtenaren openden nietsvermoedend phishingmails, waardoor de aanvallers toegang kregen tot computersystemen. Het is niet duidelijk of de hackers wilden saboteren of technologie en kennis wilden stelen.

De aanvallers zouden gebruik hebben gemaakt van een schadelijke software die DarkSeoul wordt genoemd. Dat zou een wapen van de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus zijn. Lazarus wordt ook verantwoordelijk gehouden voor een digitale inbraak bij Sony in 2014. Ook de gijzelsoftware WannaCry, die in 2017 honderdduizenden computers over de hele wereld vergrendelde, zou zijn gemaakt en ingezet door Lazarus.

Mislukte maanlanding 

Vlak voor de daadwerkelijke landing op de maan ging het mis. Zo‘n 2 kilometer boven het oppervlak verloor het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO contact met de sonde. De maanlander werd even later wel teruggevonden, maar de communicatie kon niet hersteld worden. India had daarmee het vierde land kunnen worden dat op de maan is geland. Alleen de Verenigde Staten, China en Rusland kregen dat vooralsnog voor elkaar. Op de zuidpool van de maan – het doel van de Indiase missie – zijn helemaal nog geen mensen of verkenners geland. Het is onwaarschijnlijk dat de maanlanding is mislukt als gevolg van de Noord-Koreaanse hack. 

  1. Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemeester liet zich vangen

    Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemees­ter liet zich vangen

    Een camera met kentekenherkenning in het Belgische Brugge heeft het voorbije jaar voor 437.000 euro aan boetes bij elkaar geflitst, omgerekend zo'n 1300 euro per uur. De burgemeester van Brugge, die zelf ook geflitst werd bij het ongeoorloofd inrijden van de straat waar de camera boven hangt, denkt dat er snel gekeken moet worden naar betere manieren om automobilisten te waarschuwen voor het inrijverbod.