Volledig scherm
Binnen drie dagen haalde actiegroep XS4All Moet Blijven 2,5 miljoen euro op voor het nieuwe Freedom Internet. © ANP

Opvolger XS4All heet Freedom Internet

De nieuwe internetprovider van actiegroep XS4All Moet Blijven heet Freedom Internet. Klanten kunnen zich vandaag melden als ‘founding member’ en krijgen een internetadres met de extensie @freedom.nl. Bijzonder is dat het adres meegenomen mag worden na opzeggen van het abonnement.

Met de naam Freedom Internet zeggen de initiatiefnemers de kernwaarden van de nieuwe provider te willen uitstralen: een vrij, open en toegankelijk internet voor iedereen met veiligheid, privacy kwaliteit hoog in het vaandel. Waarden waar XS4All lang ook om bekend stond, totdat eigenaar KPN dat activisme niet langer tolereerde. Het logo van Freedom Internet is de naam in zwarte letters met een gele ballon. De ballon symboliseert de vrijheid, het geel een subtiele verwijzing naar de huiskleur van XS4All.  

Dit weekend werd al bekend dat de initiatiefnemers het benodigde geld voor de nieuwe provider binnen hebben gehaald. Een crowdfundingactie leverde in slechts enkele dagen 2,5 miljoen euro op. Volgens de actievoerders is de komst van Freedom Internet nodig nu KPN zijn plannen om te stoppen met XS4All weigert terug te draaien. KPN wil de circa kwart miljoen klanten van  XS4All onderbrengen in het KPN-merk.

Volledig scherm
Het logo van de nieuwe provider © Freedom Internet

Samenwerking Bits of Freedom

Opmerkelijk is dat zowel de website Freedom.nl en de email-extensie @freedom.nl afkomstig zijn van Bits of Freedom. De privacybelangenclub leent ze uit aan Freedom Internet. Als de provider zijn doelstellingen in de toekomst onvoldoende zou nakomen, mag Bits of Freedom de namen terugvorderen.

Bedoeling is dat Freedom Internet in de eerste maanden van 2020 daadwerkelijk internet, televisie en telefonie gaat leveren. Dan volgt ook een officiële launchparty in Paradiso. Klanten kunnen vandaag echter al founding member worden voor 50 euro. Dat geld wordt later verrekend met het abonnementsgeld. Gestreefd wordt naar 60.000 klanten in drie jaar. Met 25.000 abonnees zou Freedom Internet al uit de kosten zijn.

Het eigendom van Freedom Internet komt bij de Stichting Appeltaart te liggen. Doke Pelleboer, oud-directeur van XS4All, is één van de bestuurders. In een zogenaamd corporate charter worden de kernwaarden bewaakt. Verder is er een Raad van  Advies met namens als ICT-expert Brenno de Winter en D66-coryfee Boris van der Ham.

Op netwerk KPN

Pikant is dat Freedom Internet voor zijn internetdiensten deels gebruik zal gaan maken van het kopernetwerk van KPN. Reden daarvoor is dat KPN wettelijk verplicht is concurrenten toe te laten op zijn netwerk. Freedom Internet gaat verder in zee met diverse lokale glasvezelaanbieders. De initiatiefnemers hopen later ook op het netwerk van Ziggo. Toezichthouder ACM wil het telecombedrijf dwingen de kabel te openen voor derden, maar Ziggo heeft beroep aangetekend. Die zaak loopt nog.

Volledig scherm
In een volle Amsterdamse Waag trapte de actiegroep 'XS4ALL moet blijven' maandagavond 28 januari de campagne tot behoud van de provider af. Dat lukte uiteindelijk niet, wél is er nu een nieuwe provider. © AD
 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.