Volledig scherm
Zo ziet Messi er met de Face App uit. © -

Politiekorpsen waarschuwen voor ‘onveilige’ FaceApp, maar enige nuance is vereist

Verschillende politiekorpsen in het land delen vandaag op sociale media een waarschuwing voor de immens populaire FaceApp. Het Russische programma zou onveilig zijn en niet vallen onder de Europese privacywetgeving. Maar enige nuance is vereist.

Het oorspronkelijke bericht kwam van de Facebook-pagina van het politiekorps in Maastricht. Zij plaatsten maandagavond een waarschuwing voor de populaire app, een applicatie waarmee gebruikers een foto van zichzelf kunnen uploaden om te zien hoe zij eruit zien als ze ouder zijn. 

De app ging viral, maar raakte ook in opspraak. Met name de algemene voorwaarden van de app waren controversieel want daaruit bleek dat FaceApp veel mag doen met de geüploade foto’s. Ook het feit dat de app oorspronkelijk uit Rusland komt werd vaak genoemd als argument waarom die niet te vertrouwen zou zijn. ,,Voor deze, op het eerste gezicht onschuldige app, willen wij u waarschuwen”, schrijft het Maastrichtse korps. ,,De Faceapp is een product van een Russisch bedrijf. De Europese privacywetgeving is hier dus niet van toepassing.”

Onjuist

Maar dat klopt niet. Volgens Tweakers  is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing op íedere dienst die in Europa actief is, ongeacht het land van herkomst. Daarnaast benadrukt een politiewoordvoerder dat deze waarschuwingen worden geplaatst door afzonderlijke politiekorpsen, dus niet door de landelijke politie. 

Elk basisteam en de meeste wijkagenten hebben hun eigen sociale mediaprofielen”, zegt de woordvoerder tegen Tweakers. ,,Daar kunnen ze opzetten wat ze willen. Daar zijn wel richtlijnen voor, maar de communicatieafdeling kijkt niet mee met ieder bericht.” 

Volgens de woordvoerder wordt die aanpak gehanteerd om de politie ook online zichtbaarder te maken. ,,Sommige berichten worden soms met alle goede bedoelingen de wereld in geholpen, maar komen niet bij ons vandaan. Daarom worden we soms wel eens aangesproken op gedrag dat misschien niet namens de hele politie gepresenteerd wordt.‘’

In dit specifieke geval is het maar de vraag of de politie de aangewezen partij is om te waarschuwen voor een app als FaceApp. Dat durft de woordvoerder ook niet te zeggen. ,,Dit Facebook-bericht was een initiatief van het basisteam Maastricht. We weten niet precies waarom ze dat zo hebben geplaatst, daar hebben we op dit moment zelf ook vragen over uitstaan. De vraag is of wij wel de aangewezen partij zijn om dit advies te geven, en of dit advies überhaupt klopt.” Hij vervolgt dat de communicatieafdeling niet alle berichten kan en wil controleren, maar: ,,Ik denk niet dat dit onze keus was geweest om te plaatsen.”

Volledig scherm
Waarschuwing van de politie Maastricht. © Facebook