Volledig scherm
© AP

T-Mobile lanceert e-sim: plastic simkaartje binnenkort overbodig?

T-Mobile is officieel begonnen met het aanbieden van e-simfunctionaliteit in Nederland. Klanten met een geschikt toestel die al een abonnement hebben, kunnen voor 5,09 euro een e-sim aanvragen. Bij nieuwe abonnementen is er geen meerprijs. Met zo'n digitale simkaart is de plastic variant niet meer nodig.

Dat is handig voor mensen die naast een persoonlijk abonnement ook een zakelijke variant hebben. De twee abonnementen kunnen zo samen op één toestel gebruikt worden. Ook is de plastic simkaart makkelijk kwijt te raken en kan het chipje beschadigen. Daarnaast is een abonnement afsluiten eenvoudiger dan ooit. Je hoeft niet meer te wachten op een fysieke simkaart.

Het duurde even voor de functie in Nederland uitkwam. Veel fabrikanten vonden eerder dit jaar de markt nog ‘te klein’ voor de digitale simkaartjes. T-Mobile lijkt zich inmiddels bedacht te hebben.

Klanten kunnen een e-sim aanvragen via My T-Mobile en die activeren door een qr-code te scannen. De e-sim kan ook via de website van de provider besteld worden; T-Mobile stuurt dan een qr-code via de post. T-Mobile biedt e-sim ook aan bij nieuwe abonnementen, zowel bij sim-only als in combinatie met een telefoon.

T-Mobile noemt de iPhone XR, XS en de XS Max als ondersteunde smartphones. Ook de iPad Pro en iPad Air worden ondersteund, maar de Apple Watch nog niet. T-Mobile zegt klanten op de hoogte te brengen als er ondersteuning voor e-simfunctionaliteit in het Apple-horloge komt. Ook de Google Pixel-smartphones vanaf de Pixel 2 kunnen overweg met e-sim, maar die worden officieel niet verkocht in Nederland, dus die noemt T-Mobile niet.