Technologiehoofdstad San Francisco verbiedt gezichtsherkenning

San Francisco, het technologisch innovatiecentrum van de wereld, doet gezichtsherkenningsapparatuur in de ban. De stad verbiedt het gebruik ervan door politie en overheid. 

Reden hiervoor is dat de software nog te gevoelig is voor fouten en dat het een inbreuk is op de privacy van de inwoners van de stad, aldus de gemeente.

Voorstanders van ‘meer privacy‘ zeiden dat de apparatuur tot meer onterechte arrestaties kan leiden. Vooral bij ouderen en niet-blanke mensen maakt de software vaak fouten, zeggen ze in de gemeenteraad van de stad waar ook Silicon Valley onder valt.

Volledig scherm
© AFP

Dit is een argument dat vaker wordt gehoord. Onder andere Microsoft-baas Brad Smith sprak dit eerder uit op een conferentie op de Californische Stanford University. Onlangs maakte Microsoft bekend geen gezichtsherkenningssoftware te zullen verkopen aan politiekorpsen in de Amerikaanse staat Californië. 

Alle nieuwe surveillanceapparatuur moet voortaan eerst worden goedgekeurd door de gemeenteraad van San Francisco. De raad kan maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de software voldoet aan de wet. 

Quote

Vooral bij ouderen en niet-blan­ke mensen maakt de software vaak fouten

Gemeenteraad, San Francisco

Het verbod geldt niet voor bedrijven in de stad, die dus nog wél gezichtsherkenningssoftware mogen gebruiken. Ook in de rest van de Verenigde Staten is nog weinig wetgeving omtrent de apparatuur. Wel wordt er in het aangrenzende Oakland en in Somerville in de staat Massachusetts nagedacht over eenzelfde soort verbod, schrijft de New York Times.

Vliegvelden en havens

Internationale vliegvelden en havens maken wel gebruik van de gezichtsherkenningstechnologie, maar die vallen niet onder het bestuur van de gemeente. De nieuwe wet heeft hier geen effect op.

  1. Google beperkt toegang Huawei tot Android, chipmakers stoppen mogelijk leveringen
    Update

    Google beperkt toegang Huawei tot Android, chipmakers stoppen mogelijk leveringen

    Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt Google na berichtgeving van persbureau Reuters en het Amerikaanse medium The Verge. Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf. Ook verschillende chipmakers zouden naar verluidt stoppen met leveren aan Huawei.