Volledig scherm
Dashcam-opname © Reuters

Uber niet strafrechtelijk vervolgd voor dodelijk ongeval met zelfrijdende auto

Techbedrijf Uber wordt in de Verenigde Staten vooralsnog niet strafrechtelijk vervolgd voor het dodelijke ongeval tijdens een test met een zelfrijdende auto. De aanklagers in de staat Arizona zien ‘geen basis voor strafrechtelijke aansprakelijkheid’.

Het ongeluk vorig jaar in maart in Tempe was voor zover bekend de eerste keer dat een voetganger om het leven kwam door een zelfrijdende auto. De aanrijding was door een dashcam gefilmd.

Waarom de aanklagers geen mogelijkheid zien tot strafrechtelijke vervolging is niet bekendgemaakt. Ze willen wel nog aanvullend onderzoek uitvoeren naar de bestuurster die als back-up in de auto zat. Haar hangt mogelijk wel vervolging boven het hoofd op verdenking van dood door schuld. Op haar mobieltje werd op de avond van de aanrijding 42 minuten lang The Voice afgespeeld, eindigend om 21.59 uur, ‘het berekende tijdstip van de botsing’. De politie stelde destijds dat de chauffeur de aanrijding zeker had kunnen voorkomen. Als zij had opgelet, dan had zij de besturing van haar zelfrijdende auto kunnen overnemen. 

In totaal keek de Uber-chauffeur zo’n zeven van de 22 minuten voorafgaand aan het ongeval naar beneden. Af en toe lachte ze.

Kopzorgen

Het besluit om Uber niet strafrechtelijk te vervolgen, betekent een kopzorg minder voor het bedrijf achter de bekende taxi-app, dat al een lange lijst heeft aan federale onderzoeken, rechtszaken en andere juridische geschillen. Zo lopen er ook onderzoeken van de landelijke verkeersautoriteiten naar het ongeval.

  1. Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemeester liet zich vangen

    Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemees­ter liet zich vangen

    Een camera met kentekenherkenning in het Belgische Brugge heeft het voorbije jaar voor 437.000 euro aan boetes bij elkaar geflitst, omgerekend zo'n 1300 euro per uur. De burgemeester van Brugge, die zelf ook geflitst werd bij het ongeoorloofd inrijden van de straat waar de camera boven hangt, denkt dat er snel gekeken moet worden naar betere manieren om automobilisten te waarschuwen voor het inrijverbod.