Waarom zelf een sinterklaasgedicht schrijven, als deze AI het ook kan?
Het is nog enkele uren voor pakjesavond start, dus wie nog geen gedicht heeft geschreven zit nu geheid te zweten. Maar geen nood: er is een kunstmatige intelligentie (AI) die een handje helpt.
ChatGPT is de nieuwste hit op sociale media. In een chatscherm kun je de AI vragen iets voor je te schrijven, waarna het programma er verbazingwekkend accurate teksten uitpompt. De schrijfopdracht kan van alles zijn: je kunt vragen om een leuk verhaal, een stukje code voor je website of zelfs een compleet gedicht.
De kunstmatige intelligentie maakt gebruik van zogeheten ‘machine learning’. De software heeft een gigantische hoeveelheid teksten van het internet gelezen, om op basis daarvan te leren hoe hij bepaalde verhalen kan schrijven.
Het maakt ChatGPT een geweldig hulpmiddel bij het maken van een sinterklaasgedicht. Want hoewel het gedicht dat deze AI voor je maakt niet meteen zonder aanpassen te gebruiken is, draait hij wel in een handomdraai een goede basis uit die je zelf kunt perfectioneren.
Zo maak je een gedicht met ChatGPT
Om ChatGPT te gebruiken heb je een account nodig, dat je maakt op de website van OpenAI. Vervolgens kun je op diezelfde pagina inloggen om met de schrijfassistent te praten.
De webapp ziet eruit als een soort chatvenster. Jij kunt een opdracht typen naar ChatGPT, waarna de kunstmatige intelligentie onmiddellijk een resultaat zal produceren. Tik je bijvoorbeeld ‘schrijf een leuk verhaal over twee peuters die op avontuur gaan’ dan krijg je onderstaand resultaat:
Het schrijven van een gedicht is net zo simpel, met bijvoorbeeld het commando ‘schrijf een sinterklaasgedicht’ of ‘schrijf een gedicht’. Bevalt het resultaat niet, dan kun je op ‘Try again’ klikken om het nog eens te proberen.
Voor een persoonlijker gedicht zouden we een specifieker commando gebruiken. Is het gedicht voor een man die bijvoorbeeld graag op zijn boot vaart en met zijn hond en gitaar speelt? Vraag dan iets als ‘schrijf een sinterklaasgedicht over een man die graag vaart met zijn hond en daarnaast gitaar speelt’. Hoe specifieker het commando, hoe beter de AI weet wat hij moet schrijven.
Wisselende resultaten met rijm
Het kan zijn dat je gedicht niet op rijm is. Soms is dat op te lossen door ChatGPT te vragen ‘een gedicht op rijm te schrijven’, maar bij ons zijn ervaringen daarbij wisselend. Nederlandse rijmwoorden lijkt de AI nog niet perfect te begrijpen.
Het kan daarom zijn dat je AI-gegenereerde sinterklaasgedicht nog wat nazorg vereist. Ga er doorheen met een rijmwoordensite ernaast om het een volwaardig gedicht te maken.
AI maakt steeds meer creatieve dingen
Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker ingezet om creatieve dingen te maken. Naast gedichten zien we al langere tijd hoe computers bijvoorbeeld kunstwerken maken die verdacht veel lijken op mensenwerk. De smartphone-app Lensa was onlangs nog een klein hitje, waarmee je voor een klein bedrag honderden profielfoto’s op basis van je oude selfies kan genereren.
Het werkt buitengewoon goed, maar leidt in sommige sectoren ook tot zorgen. Illustrators vrezen bijvoorbeeld dat zij minder vaak worden ingehuurd, omdat het goedkoper is om een computer het werk te laten doen. Datzelfde zou kunnen gebeuren met de technologie achter ChatGPT. Als een computer in enkele seconden een artikel kan schrijven en daar goed genoeg in wordt, kan dat het werk van menselijke schrijvers vervangen.
Waarom is ChatGPT gratis?
ChatGPT is volledig gratis te gebruiken en toont ook geen advertenties. Daarmee lijken de makers geen geld te verdienen aan iedereen die er gebruik van maakt.
De software is volgens OpenAI vooral bedoeld als experiment. Iedereen die er nu gebruik van maakt, is in feite een tester die op nieuwe manieren probeert het uiterste te halen uit de kunstmatige intelligentie. En hoe meer dat gebeurt, hoe slimmer de software wordt en hoe beter de onderzoekers die begrijpen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe profielfoto nodig? Deze slimme app maakt er in een handomdraai tweehonderd voor je
Je hebt op sociale media al een tijdje dezelfde profielplaat en wilt een nieuwe. Zelf maken? Welnee, vraag een app met kunstmatige intelligentie even om er tweehonderd voor je te maken. Binnen een halfuur zijn ze klaar. -
Wat is beter: een ouder vlaggenschip of een nieuw, ‘goedkoop’ model?
Jaarlijks verschijnen tal van nieuwe smartphones. Bekende fabrikanten als Apple, Samsung en nog veel meer komen dan met de nieuwste versie van hun allerbeste telefoon, vaak het vlaggenschip genoemd. Anderzijds komen diezelfde fabrikanten ook met tal van budget- en midrange-modellen. Maar wat is nou eigenlijk een betere koop? -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Grote techbeurs CES is deze week: deze vijf gadgets hadden al een impact op jouw leven
In Las Vegas opende deze week CES, de grootste technologiebeurs ter wereld. Van ultraslimme robots tot zwevende auto’s: meer dan 3000 producenten stellen er de allernieuwste snufjes voor aan de wereld. Wij zetten vijf uitvindingen op een rij die succesvol werden dankzij CES en waarschijnlijk ook op jouw leven een impact hebben gehad.
-
Met deze sites maak je supersnel een sinterklaasgedicht
De Sint is weer in het land – we zijn opnieuw bij surprises en gedichten maken aanbeland. Om jezelf niet met stress te overstelpen, zullen onderstaande tips je een handje helpen -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Met deze apps maak je de mooiste vuurwerkfoto’s
Het kleurrijke siervuurwerk dat tijdens de jaarwisseling wordt afgestoken is lastig op een foto vast te leggen. Met deze apps lukt het je wel.