Studenten tijdens een betoging in Hongkong. Ze houden hun rechter oog bedekt uit solidariteit met een vrouw die tijdens een van de rellen aan haar oog gewond raakte.
Volledig scherm
Studenten tijdens een betoging in Hongkong. Ze houden hun rechter oog bedekt uit solidariteit met een vrouw die tijdens een van de rellen aan haar oog gewond raakte. © AFP

YouTube sluit kanalen om beïnvloeding Hongkong

Ook videowebsite YouTube is mogelijk gebruikt bij een gecoördineerde campagne om de politieke situatie in Hongkong te beïnvloeden. Google maakte bekend dat 210 YouTube-kanalen zijn geblokkeerd vanwege verdachte activiteiten.

Het bedrijf stuitte op kanalen die zich ,,op een gecoördineerde wijze gedroegen bij het uploaden van filmpjes die verband houden met de aanhoudende protesten in Hongkong’’. De mensen achter de kanalen gebruikten diverse methoden om hun herkomst te verbergen. Volgens Google deden de makers van de kanalen onder meer beroep op VPN-verbindingen om de oorsprong van de accounts te maskeren.

Google zegt dat ook sprake was van ,,andere activiteiten die veelal in verband worden gebracht met gecoördineerde beïnvloedingscampagnes’’. 

Eerder lieten ook Twitter en Facebook al weten accounts te hebben geblokkeerd vanwege dergelijke activiteiten. Twitter blokkeerde honderden profielen uit China die waren gebruikt om ,,tweedracht’’ te zaaien in Hongkong. Er was sprake van ,,significante, door de staat gesteunde activiteiten’’ via zeker 936 accounts uit China, aldus Twitter. 

Die accounts probeerden onder meer de legitimiteit en politieke standpunten van de protestbeweging ter plaatse te ondermijnen. De betreffende accounts werden door Twitter uit de lucht gehaald, omdat ze beleidsregels van het bedrijf hebben overtreden. Facebook kwam na een tip van Twitter tot eenzelfde conclusie.

Roep om meer democratie

Demonstranten voeren al ruim twee maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Lam het veld ruimt.

Inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie genoten altijd meer rechten dan inwoners van het vasteland. Maar sinds het aantreden van de Chinese president Xi Jinping hebben ze het gevoel dat steeds meer vrijheden worden ingeperkt.

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.