Zo verwijder je vooraf geïnstalleerde apps van je smartphone
Op smartphones staan ongebruikte of zelfs ongewenste apps. Een deel daarvan is zelfs al geïnstalleerd als je de telefoon voor het eerst opstart. Kun je eenvoudig van die apps afkomen? En waarom zou je dat eigenlijk willen?
Om met dat laatste te beginnen: iedere app neemt een stukje van de opslagruimte van je apparaat in beslag. Bij een smartphone met weinig opslagruimte moet je mogelijk eerst apps verwijderen om andere te kunnen installeren. Verder zit je niet te wachten op een lange lijst van geïnstalleerde apps waarvan je maar een deel gebruikt.
Koop een ‘schoon’ Android-toestel
Omdat voorkomen meestal beter is dan genezen kun je bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone alvast kiezen voor een merk dat niet heel veel eigen apps mee-installeert. Zo zijn er telefoons die worden verkocht met een ‘pure’ versie van Android, zonder allerlei poespas die de fabrikant erbij installeert. Telefoons van bijvoorbeeld Nokia, Motorola en Google zelf zijn van zo’n schone Android voorzien, die ook bekendstaat als ‘stock Android’ of Android One.
Bij iPhones heb je overigens maar één smaak van besturingssysteem iOS en hoef je hier geen rekening mee te houden.
Apps verwijderen van een iPhone
In iPhones vanaf iOS 14 (beschikbaar voor minimaal een iPhone 6S) houd je een pictogram even ingedrukt tot een menu verschijnt en je ‘Verwijder app’ kunt kiezen. Hierna verschijnt een menu waarbij ‘Verwijder app’ de app definitief van het toestel verwijdert en ‘Verwijder van beginscherm’ de app, sinds iOS 14, in de App Library verstopt.
Dat lukt niet bij alle apps; bij sommige systeemapps staat geen verwijdermogelijkheid. Andere apps lijken verwijderd, maar blijven toch deels werken. FaceTime is zo’n voorbeeld, want je kunt na het verwijderen vanuit contacten of telefoon nog steeds via FaceTime bellen.
Je kunt ook in ‘Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag’ door je apps gaan en op de te verwijderen apps tappen. Lukt het wissen niet, kijk dan even in ‘Instellingen > Schermtijd’. Is deze optie ingeschakeld, kijk bij ‘Beperkingen > iTunes Store en App Store’ of ‘Apps verwijderen uit staat.
Apps verwijderen bij Android
Bij Android hangt het van de versie of het merk smartphone af waar en of je de optie ‘Verwijderen’ ziet. Bij sommige smartphones krijg je in het menu dat je ziet als je het pictogram even vasthoudt ook een verwijder optie. Bij andere modellen schuif je het pictogram naar boven en kun je kiezen voor twee soorten verwijderen, waarvan die met het kruisje de app alleen van het actieve scherm verwijdert. De app kan dus nog steeds in je telefoon staan en ook nog actief zijn.
Beter kun je direct naar het instellingen-scherm gaan. Kies daar ‘Apps en Meldingen’ en dan ‘Alle (xxx) apps’ bekijken. Je ziet daar dan een verwijder-pictogram, met prullenbak, of een uitschakel-pictogram. Het laatste betreft systeemapps, waarvan Google vindt dat je ze niet verwijderen kan, omdat ze cruciaal zijn voor het functioneren van de smartphone.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
Wereldwijd 288 aanhoudingen in onderzoek naar drugshandel op dark web
In Nederland zijn tien mensen aangehouden die betrokken waren bij het kopen en verkopen van drugs op het dark web, een afgeschermd deel van internet. Het gaat om een internationale operatie waarbij in totaal 288 mensen zijn opgepakt, melden de Nederlandse politie en Europol. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
De beste tv om het EK 2021 op te kijken komt uit 2020
Het duurt nog een paar weken tot het EK definitief van start gaat. Omdat de coronacrisis stadionbezoek en reizen beperkt, zullen nog meer mensen dan normaal het voetbalgeweld op televisie volgen. Wij hebben daarom samen met technologiesite Tweakers daar de beste tv voor uitgezocht.
-
Montana verbiedt als eerste Amerikaanse staat Tiktok
-
-
-
PREMIUM
We sturen steeds minder sms’jes, maar krijgen er steeds meer: ‘Deze markt is mega’
W8 ff, brb (wacht even, be right back). Veel bekende afkortingen zijn gebleven, maar de klassieke sms lijkt nu echt op sterven na dood. Sinds drie jaar daalt het aantal sms’jes weer flink, blijkt uit nieuwe cijfers. Dat maakt de weg vrij voor een andere functie, die alleen maar populairder wordt. ,,Want 98 procent van de sms’jes wordt binnen drie minuten geopend.” -
Sociale Verzekeringsbank krijgt privacyboete van 150.000 euro
De Sociale Verzekeringsbank moet een boete van 150.000 euro betalen omdat de instelling de privacy van ontvangers van uitkeringen niet goed genoeg heeft beschermd. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bepaald na een klacht van een persoon van wie informatie over de uitkering via de telefonische helpdesk uitlekte naar iemand anders.