Volledig scherm
De karaktervolle, grote zaal van bioscoop Cinecitta is een van de zalen waar tijdens 013 CIF internationale films zijn te zien. © Joris Buijs / PVE

013 CIF, nieuw internationaal filmfestival bij Cinecitta

TILBURG - Bij Cinecitta is eind oktober het nieuwe filmfestival 013 CIF. Deze afkorting staat voor Cinecitta International Filmfestival. Het evenement toont dertien wereldfilms die hoge ogen gooiden op grote festivals als Cannes, Toronto, Sundance en Beijing, maar nooit in filmtheaters in de Benelux te zien zijn. Het festival is in alle zalen van Cinecitta, de films worden gemiddeld driemaal vertoond. De gemeente Tilburg heeft een bedrag van 15.000 euro uitgetrokken voor het nieuwe evenement.

Programmeur Jasper Naaijkens heeft zelf ervaring bij distributeurs van films en weet dat er een groot aanbod is. ,,Distributeurs moeten keuzes maken bij het aankopen van films. Dan worden ook keuzes gemaakt die minder risico’s met zich meebrengen en valt het oog op Amerikaanse films. Dan valt een goede Argentijnse film buiten de boot, bij voorbeeld omdat de namen van acteurs niet bekend zijn. Ons thema is Unheared Voices, films die in competities op internationale festival goede kritieken krijgen, waar een jury enthousiast over is, maar toch op de plank blijven liggen.”

Landelijke uitstraling

Het festival is in het tweede weekend van de herfstvakantie. Cinecitta richt zich op de Brabantse filmliefhebber, maar gaat ook landelijk publiciteit maken. Het is de bedoeling dat 013 CIF in de toekomst een evenement met landelijke uitstraling gaat worden. Cinecitta wil ook enkele regisseurs van getoonde films uitnodigen. Bovendien komt er een randprogramma waar Brabantse filmmakers de internationale regisseurs ontmoeten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.