Volledig scherm
Het gemeentehuis van Hilvarenbeek. © BD

‘200 arbeidsmigranten per locatie in Hilvarenbeek is teveel’

HILVARENBEEK - De notitie met uitgangspunten voor de opvang van arbeidsmigranten in Hilvarenbeek laat veel te wensen over. Dat stelden de fracties donderdag tijdens de commissie Ruimte. Zij willen dat wethouder Guus van der Put met concretere voorwaarden komt voor de huisvesting van met name Oost-Europese werknemers.

De behoefte aan woonvoorzieningen voor arbeidsmigranten in de regio Midden-Brabant is nijpend. Tot 2025 moet er voor zo’n 16.000 tot 21.000 arbeidsmigranten korte of tijdelijke huisvesting worden gecreëerd. Iedere gemeente in de regio heeft een eigen huisvestingsopgave. In Hilvarenbeek zou dat neerkomen op maximaal 558 woonplekken, zo bleek donderdag.

Integratie

Quote

Arbeidsmi­gran­ten die hier zes maanden tot een jaar komen werken gaan geen moeite doen om te integreren

Wethouder Guus van der Put

Eerder dit jaar werd een inwonerspanel in Hilvarenbeek gevraagd naar zijn ideeën over arbeidsmigranten, maar de resultaten zijn nauwelijks terug te vinden in de notitie. Dit tot ergernis van de fracties. Zo sprak het inwonerspanel de voorkeur uit voor kleinschalige opvang, omdat dit de integratie ten goede zou komen.

Wethouder Van der Put denkt echter aan 200 werkers per locatie, omdat daarmee de beheerkosten beter betaalbaar zijn. ,,Bovendien gaat het om arbeidsmigranten die zes maanden tot een jaar blijven. Die gaan geen moeite doen om te integreren”, aldus Van der Put.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.