Volledig scherm
© Hein Eikenaar/BD

28 medewerkers ETZ Tilburg besmet met corona: meer dan gemiddelde van andere ziekenhuizen Brabant

TILBURG - Uit een steekproef onder medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg blijkt dat 28 van hen het coronavirus hebben opgelopen. Het ziekenhuis, met twee vestigingen in Tilburg, heeft 301 medewerkers getest. Geen van hen was in risicogebied geweest. wel kampten ze met milde luchtwegklachten. Ze hadden voor zover bekend geen contact met mensen bij wie een besmetting is vastgesteld.

Het ETZ deed de steekproef op verzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat beter in beeld wil krijgen hoeveel mensen daadwerkelijk het virus hebben opgelopen. Vooral in Brabant is van veel mensen die besmet zijn de bron niet duidelijk. De testresultaten uit Tilburg bevestigen dat besmettingen ‘onder de radar’ kunnen blijven.

Ook in vijf andere Brabantse ziekenhuizen is het personeel getest. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend. Bijna 4 procent van de onderzochte medewerkers in de Brabantse ziekenhuizen heeft het coronavirus. Wel zijn er regionale verschillen. Het besmette percentage van de geteste ETZ-medewerkers is ruim het dubbele.

Het ziekenhuis test alle personeelsleden die verkoudheidssymptomen krijgen. Als blijkt dat ze het virus hebben, gaan ze thuis in isolatie totdat ze zijn uitgeziekt. Ook patiënten met luchtwegklachten en koorts worden geïsoleerd en getest.

Het RIVM maakte dinsdagmiddag bekend dat in heel Brabant nu 157 mensen zijn besmet met het coronavirus. Het is niet duidelijk of de nieuwe gevallen van het ETZ daar al bij zijn meegerekend. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.