Volledig scherm
PREMIUM
Tilburg in 2024 straks 230 jaar textielstad. © TextielMuseum

5x11 jaar carnaval snap ik, maar wie viert nu 230 jaar textielstad?

COLUMNZo lust ik er nog wel een paar. Dacht ik eerst, toen ik het las. In 1794 kregen Tilburgse fabrikanten de rechten om textiel te mogen produceren. In 2024 is dat precies 230 jaar geleden. Dus dat moeten we vieren. Hoezo: dus? Wat is dat voor jubileum? 230 jaar? 5x11 jaar carnaval snap ik. 100 jaar Drs. P snap ik ook. Maar 230 jaar textielproductierecht? Wie viert dat nu?

Nou, wij dus. En zo hoort het ook. Wij maken hier zelf wel uit wanneer we waarover jubelen. Alleen, de organisatoren willen in 2024 wel hordes internationale toeristen trekken. En die trekken dat niet. Die moet je lokken met een rond getal. En met iets fancyers dan fabrikanten. Vandaar mijn tip: hussel de cijfers van 1794 door elkaar!

  1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.