Aanhouding daders ramkraak Waalwijk geeft winkeleigenaar voldoening: ‘Dat gun ik ze van harte’

VIDEOWAALWIJK / TILBURG - De verdachten van een ramkraak in Waalwijk zijn na een dollemansrit door de regio in Tilburg uiteindelijk tot stilstand gekomen. De drie daders botsten woensdagnacht met hun vluchtauto op een geparkeerde auto. Twee van de drie verdachten, een 23-jarige Tilburger en een 21-jarige Hagenaar, zijn aangehouden.

Met die aanhouding is Hans van Dijk, eigenaar van de kledingwinkel, content. Het geeft hem een gevoel van voldoening. “Ik las gisteren in het Brabants Dagblad dat de daders van een ramkraak in Zundert een jaar straf hebben gekregen. En ja, dat gun ik ze van harte", vertelt de winkelier met een glimlach op zijn gezicht.

“Op de bewakingsbeelden zie je hoe ze naar binnen komen, met wat voor rust ze dat doen. Zonder paniek. Het zijn hoogstwaarschijnlijk mennekes die dat wel vaker gedaan hebben", weet Van Dijk. De buit van die ‘mennekes’ bestond uit jassen van Canada Goose en Stone Island, die al gauw duizend euro per stuk kosten. Die buit is later in beslag genomen door politie.

Op de vlucht

Het begon allemaal op de Stationsstraat in Waalwijk, waar vroeg in de morgen, rond 4.00 uur, bij Modehuis Van Dijk een ramkraak werd gepleegd. Binnen luttele minuten vulden de daders een puinzak met kleding, waarnaar ze met z'n drieën in een zwarte BMW op de vlucht sloegen. Een buurtbewoner kreeg er lucht van en lichtte de politie in.

Quote

Het zijn hoogstwaar­schijn­lijk mennekes die dat wel vaker gedaan hebben

Winkeleigenaar Hans van Dijk

Agenten troffen de vluchtwagen uiteindelijk in Tilburg aan en zette, met ondersteuning van een helikopter, de achtervolging in. De vluchtauto nam het zekere voor het onzekere en nam met snelheden van boven de 160 kilometer per uur afstand van de politie. Een andere surveillance-eenheid kwam de BMW echter weer op het spoor, waarna de volgende achtervolging werd ingezet. Vanaf dat moment hing er ook een politiehelikopter in de lucht.

Derde verdachte op vrije voeten

Die achtervolging kwam uiteindelijk ten einde op ringbaan Oost. In de buurt van de Sint-Josephstraat verloor de bestuurder de macht over het stuur en knalde op een geparkeerde personenauto. De politiewagen die in de achtervolging zat, raakte eveneens beschadigd. Een verdachte werd direct aangehouden, een andere werd verderop in een tuin van een nabijgelegen woning in de boeien geslagen.

De derde verdachte heeft de benen genomen en is nog niet gevonden. De pui van de modezaak in Waalwijk is na de ramkraak ernstig beschadigd. De politie doet technisch en tactisch onderzoek. Het opgepakte tweetal is in de cel gezet en wordt donderdag verhoord.

Volledig scherm
De ramkraak vond plaats bij Modehuis Van Dijk in Waalwijk. © FPMB / Erik Haverhals
Volledig scherm
Twee daders werden aangehouden, een heeft na de botsing de benen genomen. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
Het pand aan de Stationsstraat was volgens de politie ‘ernstig beschadigd'. © FPMB / Erik Haverhals
Volledig scherm
Vluchtpoging na ramkraak in Waalwijk eindigt in Tilburg. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
© De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
Vluchtpoging na ramkraak in Waalwijk eindigt in Tilburg. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
Vluchtpoging na ramkraak in Waalwijk eindigt in Tilburg. © De Kort Media / Toby de Kort
Volledig scherm
In de auto werd een zak met gestolen kleding aangetroffen. © De Kort Media / Toby de Kort

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.