Volledig scherm
Een 21-jarige demonstrant wordt bij protesten in Hongkong neergeschoten. © videostill

Advies Tilburgse universiteit gevolgd: 21 studenten zijn weg uit Hongkong

UPDATETILBURG - Vanwege de opgelopen onrust in Hongkong zijn 21 studenten van Tilburg University daar vertrokken. Ze gaven gehoor aan het advies dat de universiteit hen gaf. Vijftien anderen zijn nog wel in Hongkong. 

Dat meldt een woordvoerder van de universiteit desgevraagd. Een deel van de 21 studenten is op weg naar Nederland. Een ander deel, internationale studenten, is teruggegaan naar hun land van herkomst. 

De universiteit nam eind vorige week contact op met haar studenten in Hongkong. ,,Ze hebben allemaal een mail gekregen met het advies terug te keren of op z'n minst Hongkong te verlaten", zegt zij. ,,We hebben aangeboden de reiskosten te vergoeden en studievertraging te compenseren. Dat laatste in samenspraak met de decaan van hun opleiding.” 

Op uitwisseling 

Het merendeel van de ‘Tilburgse’ studenten is (of was) in Hongkong op uitwisselingsbasis met een lokale universiteit. Ze studeren er bijvoorbeeld een half of driekwart jaar. 

Tilburg University is niet de enige Nederlandse universiteit die studenten vroeg te vertrekken uit Hongkong. De meeste Nederlandse onderwijsinstellingen adviseren dat. Zo vroeg de TuE in Eindhoven twee studenten Hongkong te verlaten. Daar verblijven naar schatting meer dan 280 Nederlandse studenten, meldde de NOS vorige week.

Breed protest escaleert

Al maanden protesteren Hongkongers tegen hun eigen regering en die van China. De demonstraties begonnen als verzet tegen een wet die uitlevering aan China mogelijk maakt, maar zijn uitgelopen op een breed protest tegen de toenemende invloed van de Chinese overheid op Hongkong. 

Veel van de demonstranten zijn studenten. Zij gebruiken de universiteiten als uitvalsbasis. Vorige week viel een 22-jarige student van een parkeergarage en overleed aan zijn verwondingen. Een andere demonstrant raakte ernstig gewond nadat een politieagent hem van dichtbij neerschoot. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.