Verwarde man met pistool verzet zich hevig bij aanhouding in Tilburg
Volledig scherm
Verwarde man met pistool verzet zich hevig bij aanhouding in Tilburg © Politie Tilburg

Agent beledigd? Werkstraf wacht op Tilburgs politiebureau

TILBURG - Jongeren die een politieambtenaar beledigen, lopen sinds kort in Tilburg de kans een werkstraf uit te moeten voeren op het politiebureau. Dit is het gevolg van een samenwerking die politieteam Tilburg-Centrum is aangegaan met Halt.

Grensoverschrijdend gedrag kan voor jongeren een straf bij Halt te betekenen. Een onderdeel van deze straf, de werkstraf, kunnen jongeren nu ook uitvoeren op het politiebureau. De vestiging in het Tilburgse centrum heeft de primeur te pakken.  Het project is bedoeld voor straffen in combinatie met geweld tegen hulpverleners.

Confrontatie aangaan

In de periode van augustus 2019 tot begin 2020 zijn vijf jongeren die een politieambtenaar hebben beledigd, met hun werkstraf op het politiebureau terechtgekomen. Bedoeling van het project: de jeugdigen confronteren en in contact laten komen met collega’s van de ambtenaar die zij beledigd hebben. Ze gaan in gesprek met agenten en passen op deze manier hun beeld van de politie aan. Althans, dat is de bedoeling.

Quote

We behandelen hem of haar als iedere andere collega

Eric Vos

Eric Vos, huismeester en begeleider van de jongeren, is enthousiast: ,,De jongere komt hier om zijn straf uit te voeren en helpt dus gewoon mee met het schoonmaken van de fietsen of auto’s”, zegt hij volgens de politie. ,,Maar tegelijkertijd hoort hij er ook gewoon bij, we behandelen hem of haar als iedere andere collega en krijgen dat respect ook terug. We gaan met de collega’s koffiedrinken en automatisch wordt er toch een praatje gemaakt. Hierdoor krijgen wij meer te horen over waarom een jongere een straf heeft en omgekeerd hoort de jongere hoe het is om agent te zijn. Dat maakt indruk en draagt echt bij aan de beeldvorming.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.