Volledig scherm
© Stock.xchng

Agent uit Tilburg gestraft voor gluren in politiesysteem

TILBURG/BREDA - De 42-jarige Tilburger die als politie-agent vertrouwelijke informatie doorspeelde aan criminelen, krijgt een celstraf van 70 dagen, waarvan 60 voorwaardelijk. Plus een werkstraf van 240 uur.

In het donderdag uitgesproken vonnis schrijft de rechtbank dat de Tilburger eigenlijk een onvoorwaardelijke celstraf van een halfjaar had moeten krijgen. Maar omdat de rechtszaak zo lang op zich heeft laten wachten, wordt volstaan met een onvoorwaardelijke straf van 10 dagen. Dat is precies het aantal dagen dat de Tilburger al in voorarrest zat.

Ontploffingen

De rechtbank acht bewezen dat de man, die hondengeleider bij de Tilburgse politie was, tot twee keer toe vertrouwelijke informatie verstrekte aan mensen met ‘criminele bedoelingen’. De eerste keer ging het om adresgegevens van een man uit Nieuwegein, die bedreigd en afgeperst werd door een groep criminelen. Bij naaste familieleden van de man vonden later ontploffingen plaats.

In het tweede geval ging het om een vriend van de Tilburg, eentje die met één been in het criminele circuit zit. Tijdens de rechtszaak zei de inmiddels ontslagen politie-agent dat hij de vertrouwelijke informatie had opgezocht omdat hij zijn collega’s wilde helpen en de ongeruste ouders van zijn vriend wilde geruststellen. Justitie noemde dat ongeloofwaardig, de rechtbank trekt dezelfde conclusie.

Quote

Hij heeft gezwegen, gelogen en gedraaid in zijn verklarin­gen

Rechtbank Breda over verdachte

Bij de man thuis werd 9200 euro gevonden. Justitie had geen bewijs dat de Tilburger dat geld had gekregen voor de vertrouwelijke informatie. De man zelf zei dat hij het geld had verdiend met de verkoop van anabole steroïden en het geven van cursussen zelfverdediging. De rechtbank concludeert dat het grootste deel van het geld - 7200 euro - hoe dan ook afkomstig is uit criminele activiteiten. Het geld is hij dan ook kwijt.

‘Geen berouw’

In het vonnis staat dat de rechtbank het de man zeer zwaar aanrekent dat hij in zijn verklaringen ‘gezwegen, gelogen en gedraaid’ heeft en dat hij ook ‘geen enkel berouw’ heeft getoond. ,,Hij heeft laten merken dat hij het overtreden van de wet onder bepaalde omstandigheden de normaalste zaak van de wereld vindt.” 

  1. Ook concurrentie vol lof over de architecten  van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwekkend’
    PREMIUM

    Ook concurren­tie vol lof over de architec­ten van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwek­kend’

    TILBURG - Het kost de Tilburgse architect Jacq de Brouwer geen moeite zijn lof voor de LocHal onder woorden te brengen. Het Brabants Dagblad vroeg hem om zijn oordeel. Aan superlatieven geen gebrek: ,,Dit is mega indrukwekkend. De hal is een overdekt stadsplein, een industriële kathedraal, een icoon in de stad. Met het station en de Polygonale Hal hoor de LocHal tot de Bella Donna’s in de Spoorzone.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

poll

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (66%)
  • Nee (34%)
3152 stemmen