Volledig scherm
Het Zomerpark aan de Zomerstraat (foto) is via de Nazarethstraat verbonden met Stadspark Oude Dijk. © Stephan Jongerius

Alcoholverbod in Tilburgse centrumparken

TILBURG - In het Stadspark aan de Oude Dijk en het Zomerpark is per direct een permanent alcoholverbod ingesteld. Volgens de gemeente is de overlast van zwervers in en tussen beide parken dermate toegenomen dat dat gerechtvaardigd is. 

De gemeente voerde eerder een algemeen alcoholverbod in voor beide parken, maar dat verliep per juli 2017. Door een gezamenlijke inspanning van de gemeente, politie, jongerenwerk, buurtsport en omwonenden werd vooral het stadspark weer een veilige en prettige plaats om te verblijven en recreëren. Door gericht te snoeien zijn 'verstopplekken’ verdwenen, de nachtelijke sluiting werd weer nageleefd, er werden activiteiten georganiseerd en er kwam een jaarlijkse schoonmaakactie.

Maar alle partijen constateren dat de overlast door zwervende personen nu weer toeneemt. B en W van Tilburg baseren zich bij hun besluit ook op een vergelijking van de overlastregistraties tijdens en na het algehele alcoholverbod. Handhaven op alleen overlast bij alcoholgebruik heeft niet het gewenste effect, zo constateert ook de politie. Met een gebiedsgerichte aanpak wil de gemeente samen met de politie overlastgevende personen uit de parken kunnen weren.  

Het Zomerpark (bij de Jumbo aan het Annaplein) staat via de Nazarethstraat in verbinding met het Stadspark aan de Oude Dijk. Zwervende personen gaan veelvuldig op en neer tussen beide parkeren en parkeergarages ion het centrum.  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.