Asielzoekers badmintonnen op hun centrum in Oisterwijk op gepaste afstand van elkaar
Volledig scherm
Asielzoekers badmintonnen op hun centrum in Oisterwijk op gepaste afstand van elkaar © Caroline Rombouts (COA)

Alle asielzoekers nog coronavrij, maar ook op het azc eist het virus zijn tol

OISTERWIJK - Het coronavirus is nog tot geen enkel asielzoekerscentrum in het land doorgedrongen. ,,Er zijn wel verdachte situtaties geweest en mensen zijn ook in quarantaine geplaatst, maar niemand is tot op heden positief getest", zegt COA-woordvoerder Anton Masteling.

Ook op de asielzoekerscentra zijn echter maatregelen afgekondigd. ,,Zo proberen we het contact tussen medewerkers en bewoners tot een minimum te beperken. Bijvoorbeeld door mensen die informatie willen niet naar een balie te laten komen, maar ze te verwijzen naar de website mycoa.nl.”

Rustig onder de situatie

Volgens Masteling zijn asielzoekers over het algemeen erg rustig onder de situatie. ,,Ze weten natuurlijk wat er speelt in de wereld. Er hangen op azc's overal ook posters in verschillende talen. Daarop staat onder andere dat het belangrijk is om afstand te bewaren en hygiënevoorschriften extra goed na te leven. Eritreeërs lijken wel wat meer moeite te hebben om in deze situatie hun draai te vinden, maar dat is niet negatief bedoeld.”

Quote

Ze mogen buiten het azc gewoon hun boodschap­pen blijven doen, zoals ieder ander

Anton Masteling

De bewegingsvrijheid van asielzoekers is niet ingeperkt. ,,Ze mogen buiten het azc gewoon hun boodschappen blijven doen, zoals ieder ander. We wijzen iedereen er wel op dat ze binnen moeten blijven als ze zich verkouden of grieperig voelen.”

Ook de asielzoekersscholen hebben, net als de rest van het onderwijs, hun deuren moeten sluiten. Kinderen van Prinsenbos in Gilze bijvoorbeeld hebben een lespakket voor de komende weken gekregen. 

Eerder deze week besloot minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) nieuwe asielzoekers niet meer tot de opvang toe te laten. Ze kunnen voor aanmelding voorlopig niet in Ter Apel terecht.

Nieuwe asielzoekers worden bij wijze van noodopvang in een kazerne in Groningen ondergebracht. Het besluit ontmoet ook veel kritiek. Nederland zou hiermee het recht van vreemdelingen op het aanvragen van asiel schenden.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.