Alternatieve kroegentocht in coronatijd: Tilburgs café komt met ‘barrentocht’

VIDEOWoe 20 mei: Bij menig stapper wordt de kroegentocht tot in het diepst van de ziel gemist. Het Tilburgse café Polly Maggoo komt nu met een eigen variant in coronatijd. Een trektocht van twee uur langs de verschillende barren in het café.

Quote

Herontdek je stamcafé

Jaap van Ham

Barrentocht is de naam en een 'barre tocht' voor de stappers die hem drie keer op één avond lopen. Café Polly Maggoo - toch voornamelijk een stapcafé - gooit er in coronatijden een nieuw concept tegenaan. ,,Herontdek je stamcafé", zegt eigenaar Jaap van Ham.

Het café wordt in het eerste weekend na de heropening (1 juni) zo ingericht dat cafébezoekers er een tocht afleggen langs de verschillende barren. ,,Je begint met zijn tweeën aan de rechterkant van de bar voorin, je drinkt er een borrel en na tien minuten klinkt er een zoemer of een gong", vertelt Van Ham. 

De gasten schuiven vervolgens door naar de volgende plek aan de bar. ,,En dat geintje herhalen we een keer of twaalf."

Levensvreugde

Met 1,5 meter ertussen en geholpen door een barman met handschoenen aan slingert de gast langs de bar voorin, dan de binnenplaats, via de trap naar de shotjesbar en dan naar de bar bij de dansvloer.

Via de achterkant van Polly Maggoo staat de barrentocht-loper weer op straat. ,,Als je het een beetje goed inplant, kun je 'm drie keer lopen op een avond.”

Het is de vraag hoe verstandig dat is, de barrentocht is namelijk niet nieuw. Traditioneel loopt het personeel van Polly en het tegenovergelegen café Bakker zo'n tocht na carnaval. Dan worden alle barren van beide cafés aangedaan. ,,Aan het eind van zo'n avond is de levensvreugde er ver uit", glimlacht Van Ham.

Horecaduisternis

Quote

De barren­tocht moet je vooral zien als wat vrolijk­heid in de horecaduis­ter­nis

Jaap van Ham

Het is vooral een gimmick, het café moet het eigenlijk hebben van vijfhonderd dansende mensen binnen en een rij voor de deur.

,,De barrentocht moet je vooral zien als wat vrolijkheid in de horecaduisternis. We doen het in de eerste instantie één weekend. En wellicht vaker als het bevalt." Voor iets minder dan 30 euro is de tochtloper twee uur onderweg, daar zitten dan tien consumpties bij in.

Het café is er in ieder geval meer dan klaar voor. De bar glanst, achterin ligt een nieuwe vloer, er kwam een nieuwe shotjesbar bij én de dj-booth werd opgekalefaterd. Van Ham hoopt ook zijn terras flink uit te kunnen breiden op de Korte Heuvel, de gemeente heeft die de komende tijd fietsvrij verklaard zodat er meer ruimte is voor terrassen.

De barrentocht wordt op 4 juni voor het eerst gelopen, meer info alhier.

Jaap van Ham (r) en Martijn van Son demonstreren hoe dat er ook alweer uitzag: hangen aan de bar.
Volledig scherm
Jaap van Ham (r) en Martijn van Son demonstreren hoe dat er ook alweer uitzag: hangen aan de bar. © Jan van Eijndhoven

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.