Volledig scherm
Anthony Fiumara op zijn werkkamer in Amsterdam. Foto: Werry Crone © Werry Crone

Anthony Fiumara: de eerste stadscomponist van Tilburg

TILBURG/DEN BOSCH - Anthony Fiumara wordt de eerste stadscomponist van Tilburg. De in 1968 in Tilburg geboren Amsterdammer wordt organisatorisch ondergebracht bij concertorganisatie De Link. Fiumara zal de rol vervullen vanaf september tot en met december volgend jaar.

De stadscomponist is een van de projecten van Geert van Boxtel,  die door de provincie is aangesteld om klassieke muziek bij een breder publiek te laten landen. Als stadscomponist krijgt Fiumara de opdracht klassieke muziek te verlevendigen en de presentatie te vernieuwen. Dat moet leiden tot nieuwe composities, evenementen en nieuwe samenwerkingen. Van Boxtel koos voor Tilburg omdat de stad beschikt over een conservatorium en er zo een link kan worden gelegd met de muziekstudenten. Fiumara gaat vanaf komend seizoen ook compositieleer geven aan AMPA, sinds vorig jaar de nieuwe naam voor het Conservatorium. 

,,Ik heb er heel veel zin in", zegt Fiumara.  ,,Het is voor mij de kans heel veel Tilburgers in aanraking te laten komen met nieuwe muziek." Hij verwacht nieuwe composities te maken en wil samenwerken met Tilburgse ensembles. Een concreet idee heeft hij al. Fiumara wil nieuwe muziek laten horen, gespeeld door het carillon van de Heikese Kerk. 

Van Boxtel presenteerde vandaag de eerste plannen die hij  heeft gemaakt op verzoek van Henri Swinkels, gedeputeerde van cultuur. De provincie heeft voor twee jaar een miljoen euro vrijgemaakt voor de popularisering van klassieke muziek. Dat geld is weggehaald uit de provinciale subsidie voor Philharmonie Zuid. Van Boxtel gaat de komende twee jaar als aanjager fungeren.  

Volledig scherm
Geert van Boxtel. Foto : Wim Hollemans. © wim hollemans

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.