Volledig scherm
© PVE/Jan van Eijndhoven

Anti-Zwarte Piet Comité Tilburg hoopt zondag op enkele tientallen demonstranten bij intocht

updateTILBURG - Het comité Anti-Zwarte Piet Comité Tilburg, dat een protest op het Stekelenburgplein heeft aangekondigd tijdens de Sinterklaasintocht, hoopt zondag op enkele tientallen demonstranten. Dat zegt Peter Storm, woordvoerder van de Tilburgse actiegroep. Hij zegt dat de demonstratie inmiddels is aangemeld bij de gemeente Tilburg. Die bevestigt de aanmelding. 

Volgens Storm trekt het plaatselijke Anti-Zwarte Piet comité zondag samen op met de landelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Storm zegt dat hij inmiddels ‘een handvol’ aanmeldingen heeft ontvangen. ,,We hopen dat meer mensen zich zondag aansluiten. We verwachten geen mensenzee. Misschien tien mensen, misschien dertig.”

Zichtbaarheid

Hoewel KOZP in een eerder bericht op Facebook demonstranten opriep om naar het Pieter Vreedeplein te komen, zegt Storm dat het protest bij de Piushaven zal plaatsvinden, waar Sinterklaas om 11.15 uur arriveert. Vrijdagmiddag werd echter besloten om het protest te verplaatsen naar het Stekelenburgplein. ,,Een locatie buiten de route is voor ons niet aanvaardbaar. We willen onze onvrede over de racistische karikatuur zwarte Piet op een beleefde manier ventileren. Met borden, een spandoek, misschien zullen we zingen, maar het gaat ons vooral om de zichtbaarheid.” 

Storm houdt rekening met vervelende reacties. ,,Niet iedereen is blij met ons. Het is een beladen thema, maar dat is voor ons geen reden om weg te blijven.” Vrijdag aan het begin van de middag had Storm nog geen overleg gehad met de gemeente Tilburg over eventuele maatregelen. ,,Er zal nog wel wat getouwtrek komen over de locatie, verwacht ik”, aldus Storm.

Veiligheid

Een woordvoerder van de gemeente Tilburg laat weten dat KOZP zich niet heeft aangemeld, maar dat er inderdaad wel een aanmelding van de plaatselijke actiegroep is binnengekomen. ,,We zullen nu in gesprek gaan met deze groep om te kijken hoe we zondag alles in goede banen kunnen leiden. Een feestelijke en veilige intocht staan daarbij voorop.” Het is nog niet duidelijk of er vrijdag al uitsluitsel komt over de locatie. In Eindhoven heeft de gemeente inmiddels besloten om het protest bij de route te weren.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.